BiH
0

Schwarz-Schilling: Korištenje bonskih ovlasti mora imati podršku vojnih snaga

FENA
Smatram da korištenje bonskih ovlasti mora imati podršku vojnih snaga, izjavio je u utorak visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling u svome obraćanju tokom oproštajne posjete EUFOR-u.

On je kazao kako ne dijeli mišljenje onih koji smatraju da je sada moguće postepeno okončati angažman EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Ističe kako EUFOR ima važnu ulogu koja se odnosi na neprestano pružanje sigurnosti u BiH, te da ne treba zaboraviti da je ova zemlja "prošla kroz pakao".

Schwarz-Schilling je naglasio da prisustvo EUFOR-a ima osnovni značaj u procesu izgradnje povjerenja.

On je napomenuo da je EUFOR važan član EU porodice, te da je ponosan na rad svih članova te porodice, kao i međusobnu saradnju na izgradnji bolje budućnosti za BiH.

"Stalno se moramo prilagođavati i improvizirati. No, ne smijemo izgubiti iz vida naše ciljeve, a međunarodna zajednica, posebno EU, mora zajednički djelovati", ustvrdio je Schwarz-Schilling.

On napušta dužnost 30. juna, te je komandant EUFOR-a kontraadmiral Hans Jochen Witthauer tim povodom organizirao oproštajnu paradu u glavnoj komandi EUFOR-a u kampu Butmir.

Visoki predstavnik je obišao počasnu stražu jedinica EUFOR-a, a nakon toga su mu salutirali pripadnici višenacionalnog bataljona EUFOR-a i Integrirane policijske jedinice.