{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schwarz-Schilling: Jedinstveni stavovi zemalja Vijeća za implementaciju mira

F
22.6.2007. u 09:55
0
0
Schwarz-Schilling: Jedinstveni stavovi zemalja Vijeća za implementaciju mira
0
Schwarz-Schilling: Jedinstveni stavovi zemalja Vijeća za implementaciju mira
Schwarz - Schilling
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, odnosno, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Rusija, Turska, Velika Britanija i Sjedninjene Američke Države, kao i predstavnici Evropske komisije su nakon sjednica održanih u ponedjeljak i utorak prezentirali 'jasne i jedinstvene stavove', napisao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj novinskoj kolumni.
Međutim, naglasio je da je Upravni odbor zauzeo «jasan i jednoglasan stav o tome šta se mora učiniti kako bi ova zemlja prevazišla politički zastoj i ponovo se vratila na svoj put ka Evropi», dok tri člana Predsjedništva BiH nisu uspjela da tokom sjednice prezentiraju usaglašene stavove.

U kolumni objavljenoj u «Dnevnom avazu», «Nezavisnim novinama» i «Večernjem listu», Schwarz-Schilling je istakao da tokom diskusije članovi Predsjedništva «nisu prezentirali jedinstven stav, nego tri zasebna i kontradiktorna stava» i naveo da su na sjednicu Upravnog odbora došli dezorganizirani, pri čemu je svaki član Predsjedništva iznosio stavove koju su bili potpuno suprotni stavovima njegovih kolega.

Činjenica da su tri člana Predsjedništva tako nastupila pred cijelom međunarodnom zajednicom koja se okupila kako bi razmotrila načine na koje se ovoj zemlji može osigurati efikasnija pomoć, «najbolje pokazuje ispravnost ranije donesene odluke PIC-a o produženju mandata Ureda visokog predstavnika i zadržavanju bonskih ovlaštenja», istakao je Schwarz-Schilling.

Ukoliko su općinski načelnici i zvaničnici uspijevali pomiriti svoje različite stavove, uprkos međusobnim nesuglasicama, onda i Željko Komšić, Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović trebaju biti u stanju da učine isto, dodao je.

«U pitanju su iskusni političari koji imaju stvarne ovlasti. Zbog toga bi za članove Predsjedništva rad u interesu građana, koji su ih izabrali za glavne predstavnike ove zemlje, trebao biti još jednostavniji, a ne teži. Predsjedništvo je dužno da artikulira zajedničke ciljeve i kolektivna rješenja. To nije njihov prerogativ nego obaveza», navedeno je u kolumni.

Schwarz-Schilling je istakao da je tokom proteklih šest mjeseci nastojao identificirati uzroke trenutne krize u BiH i postići konsenzus u okviru međunarodne zajednice u pogledu efikasne reakcije na krizu. Koncenzus je sada postignut.

«Deklaracija Upravnog odbora predstavlja prijekopotrebno suočavanje sa stvarnošću. A ta stvarnost se ogleda u sljedećem: izgubljeno je više od godinu dana zbog nekolicine političara koji su ponovo počeli s uzajamnim optuživanjem i političkim fantaziranjem te su odustali od konstruktivne debate i efikasnog pronalaženja političkih rješenja», navodi se u Schwarz-Schillingovoj kolumni.

«To znači da BiH sada zaostaje za susjedima u pogledu pridruživanja euroatlanskim integracijama, što predstavlja osnovni cilj kojem teže građani ove zemlje. Međunarodna zajednica shvata šta se dešava i neće napustiti građane BiH i prepustiti ih hirovima nekolicine političara», naveo je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: