BiH
0

Schwarz-Schilling i Lavrov: Nijedan bh. entitet nema nadležanost za organiziranje referenduma

FENA
Provedba reformi koje će unaprijediti životni standard i omogućiti ovoj zemlji da se u potpunosti integrira u evropske strukture mora biti jasan strateški cilj BiH, zaključili su danas ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov i visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling prilikom današnjeg susreta u Moskvi.

Kako je saopćeno iz OHR-a, visoki predstavnik i ruski ministar vanjskih poslova zaključili su da nijedan od bh. entiteta nema nadležnost za organiziranje referenduma o otcjepljenju.

Ministar Lavrov je potvrdio opredijeljenost Rusije da poštuje Daytonski mirovni sporazum za čije je provođenje Rusija dala garancije.

Izrazio je punu podršku planu visokog predstavnika o tranziciji OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU koji bi se trebao finalizirati do sredine naredne godine, te je potvrdio kako je vrijeme da međunarodna zajednica u potpunosti prenese odgovornosti na bh. vlasti.

Saglasili su se da je BiH ostvarila značajan napredak, iako ostaje mnogo toga da se uradi, ali taj posao moraju uraditi bh. lideri.

Visoki predstavnik je pozdravio podršku koju Rusija pruža planu tranzicije, pri tome naglasivši činjenicu da "to zahtijeva od bh. političkih i građanskih lidera da istupe prema naprijed i preuzmu veću odgovornost za budućnost BiH, dok će međunarodna zajednica napraviti korak unatrag".

Visoki predstavnik smatra da će EU, u okviru Ureda specijalnog predstavnika EU, usko koordinirati aktivnosti sa zemljama članicama Vijeća za implementaciju mira koje nisu članice EU.

Izrazivši svoje slaganje s tim da parlamenti u BiH i politički lideri moraju aktivno raditi na provedbi glavnih reformi koje su neophodne za završetak pregovora i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, pogotovo na reformi policije koja se mora provesti u skladu s tri principa Evropske komisije, ministar Lavrov i visoki predstavnik su rekli kako su strpljenje i spremnost za iznalaženje kompromisa od ključne važnosti ako BiH želi osigurati svoju budućnost u okviru EU.

Tokom sastanka visoki predstavnik je informirao ministra Lavrova o osnovnim reformskim zadacima koje bh. političari mogu i trebaju ispuniti prije oktobarskih izbora, još jednom naglasivši da je vrijeme ključni faktor.

Ostalo je još samo 16 sedmica do izbora i čak kada bismo apstrahirali ovu najvažniju političku okolnost, bh. lideri moraju shvatiti da je svaki dan kašnjenja još jedan izgubljeni dan za građane kojima se uskraćuje korist koju donose reforme.

Ministar Lavrov i visoki predstavnik su ponovo potvrdili svoju opredijeljenost za osiguranje pune saradnje u radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Kao što je Vijeće za implementaciju naglasilo na svom sastanku u Beču, ovo i dalje ostaje osnovni kriterij za evroatlantsku integraciju.

Ruski ministar i visoki predstavnik pozvali su bh. vlasti, pogotovo predsjednika i premijera RS-a da djeluju u pravcu ispunjavanja svojih obaveza, te da poduzmu odlučne i urgentne mjere kako bi osigurali da svi preostali optuženici, posebno Ratko Mladić i Radovan Karadžić budu prebačeni u Haag, saopćeno je iz OHR-a.