{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schwarz-Schilling: I BiH bi mogla ostvariti brz napredak i dobiti vlastito ekonomsko čudo

F
19.1.2007. u 10:42
0
0
Schwarz-Schilling: I BiH bi mogla ostvariti brz napredak i dobiti vlastito ekonomsko čudo
0
Schwarz-Schilling: I BiH bi mogla ostvariti brz napredak i dobiti vlastito ekonomsko čudo
Priključenje Bugarske i Rumunije Evropskoj uniji 1. januara predstavlja ostvarenje dugoročnog političkog cilja za obje zemlje koji većina njihovih građana posmatra kao garanciju budućeg mira i prosperiteta, što bi trebalo djelovati kao poticaj političarima i građanima BiH da provedu reforme neophodne kako bi i ova zemlja veoma brzo krenula istim putem.
Ovo je naveo visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj novinskoj rubrici.

On smatra da će reforme koje se traže od naše zemlje donijeti stvarne prednosti. Ako se uspješno uvedu temeljite promjene u oblastima ekonomije, pravosuđa, policije, oružanih snaga, sistema javnog emitovanja i drugim sferama kako bi se ispoštovali standardi EU, građani ove zemlje mogu očekivati da će uživati sve one beneficije koje građani EU već uživaju, dodaje on.

Naglašava i da je integracija imala veoma snažan uticaj na sve zemlje koje danas čine EU i da je pomogla da se stvore mir, prosperitet i nove mogućnosti, bez premca.

-Svi mi koji smo lično iskusili najmračnije dane Evrope i od tada poživjeli dovoljno dugo da doživimo da se EU toliko razvije da obuhvati i zemlje koje su nekada bile dio Istočnog bloka, razumijemo kako daleko i kako brzo se društva mogu kretati kada idu pravim putem, napisao je visoki predstavnik.

Kao ilustraciju mogućeg rasta opisao je transformaciju Irske od jedne od najsiromašnijih zemalja u Evropi u ranim 70-tim do jedne od najbogatijih u kasnim 90-tim godinama prošlog vijeka.

-Ekonomsko čudo u Irskoj je počelo s reformama koje su bile uvjet za članstvo u EU, a intenzivirane su kada su počela pristizati finansijska sredstva EU za modernizaciju infrastrukture u zemlji, nakon čega je uslijedio veliki priliv investicija iz Evrope i SAD-a, naveo je Schwarz-Schilling.

To je model koji, dodao je, sada koriste Bugarska i Rumunija, i koji bi mogla koristiti i Bosna i Hercegovina, koja također može ostvariti brz napredak i dobiti vlastito ekonomsko čudo.

-Ali to će se desiti samo ako izabrani zvaničnici BiH iskoriste naredne mjesece da se usredsrijede na program reformi i osiguraju potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, što je prvi korak na putu ka eventualnom članstvu, smatra visoki predstavnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: