BiH
0

Schwarz-Schilling: Ekonomske reforme treba objasniti građanima

FENA
Hitno potrebne ekonomske reforme se ne mogu usvojiti i provesti ukoliko se njihova svrha na odgovarajući način ne objasni građanima, izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Christian Schwarz-Schilling na konferenciji u Sarajevu.

On je ekonomske reforme opisao kao pitanja koja "mediji tretiraju poput Pepeljuge", konstatirajući da se reforme koje utiču na dobrobit svakog čovjeka, žene i djeteta u zemlji u novinama i na televiziji samo površno spominju u poređenju sa sveobuhvatnom pažnjom koja se posvećuje čisto političkim pitanjima.

"Ukoliko širokoj javnosti ne objasnimo šta je to što predlažemo da se uradi kako bismo popravili ekonomiju, zašto to predlažemo, te koje se koristi mogu očekivati kao rezultat toga, građani će i dalje na program ekonomskih reformi gledati s ravnodušnošću ili neprijateljstvom", rekao je visoki predstavnik.

Schwarz-Schilling se obratio političarima i ekonomistima prisutnim na konferenciji o ekonomskom i socijalnom razvoju koju su organizirali Austrijsko-francuski centar za evropske odnose i Francuski institut za međunarodne odnose.

"Ako ostvarimo sav napredak koji bismo željeli da ostvarimo na rješavanju političkih pitanja, a istovremeno ne uspijemo popraviti ekonomiju, onda će naša sveukupna nastojanja biti uzaludna. Privlačenje investicija, otvaranje novih radnih mjesta i podizanje životnog standarda osnovni su uvjeti koji se moraju ispuniti želimo li oporavak BiH", kazao je visoki predstavnik.

On je naglasio manji broj ključnih ekonomskih reformi koje mogu donijeti brze prednosti svima, odnosno učiniti raspodjelu javnih sredstava efikasnijom i transparentnijom, osavremeniti poslovne zakone BiH, pojačati zaštitu koja se pruža malim ulagačima, unaprijediti mobilnost preduzeća i radne snage između entiteta, liberalizirati sektor telekoma, učiniti da željeznički sistem ponovno funkcionira na odgovarajući način, te uspostaviti socijalno-ekonomsko vijeće na državnom nivou kako bi se pokrenuo konstruktivan dijalog koji će olakšati širenje industrije i trgovine.

"Nijednu od ovih reformi ne treba politizirati i svaku od njih treba objasniti. Činjenica je da će svaka od njih donijeti prednosti i kada se te prednosti identifikuju i predstave u javnosti, bit će moguće održati politički fokus potreban da bi se prijedlozi pretočili u vladinu politiku", izjavio je Schwarz-Schilling.

Konstatirajući da se "životni standard povećava, ali da se ne povećava ni izbliza dovoljno brzo", on je pozvao da se ekonomska pitanja postave u centar javne debate.

"Ovo nije samo poželjno, ovo je neophodno. Ustvari, to je preduvjet za stvaranje i održavanje prosperitetnog demokratskog društva u ovoj zemlji", kazao je on, saopćeno je iz OHR-a.