BiH
0

Schwarz-Schilling: Dodik pokušavao doći do nekog rješenja

FENA
Na posljednjem sastanku lidera političkih stranaka o reformi policije održanom prošle sedmice, pred dolazak komesara EU za proširenje Ollija Rehna, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pokušao je doći do nekog rješenja, izjavio je danas u Sarajevu, na zajedničkoj konferenciji za novinare šefova evropskih institucija u BiH, visoki predstavnik C. Schwarz-Schilling.

Visoki predstavnik je također izjavio da se to isto ne bi moglo reći za predsjednike Stranke za BiH i SDA Harisa Silajdžića i Sulejmana Tihića.

Schwarz-Schilling, koji je bio domaćin tog sastanka, kazao je da ih je prijedlog da dvije entitetske policije i policija Distrikta Brčko budu dio upravne organizacije Ministarstva sigurnosti BiH mogao zbližiti, ali se radilo samo o dvije-tri sporne rečenice. Međutim, nije želio reći koje su to rečenice bile.

Također je ocijenio nedovoljnim zahtjev Harisa Silajdžića na tim razgovorima da se samo prihvati izvještaj Direkcije za reformu policije, već i da je potrebna saglasnost o vremenskom rasporedu.

Visoki predstavnik smatra da nakon što se razmisli o posljedicama nepotpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom trebalo započeti razgovore iznova.

  • Nećemo kapitulirati. Nadamo se da ćemo steći uvjete za potpisivanje SAA, rekao je Schilling.

Njemački ambasador Michael Schmunk kazao je da u Evropi nikad ništa ne bi postigli ako bi se pregovaralo na ovakav način, odnosno da je EU bilo moguće izgraditi samo na osnovu kompromisa.

Šef Delegacije Evropske komisije Dimitris Kourkoulas je ukazao da su tokom Rehnove posjete svi politički lideri izrazili opredjeljenje za evropsku perspektivu BiH.

  • Ne mogu da vjerujem da nakon takve izjave neće biti moguće postići sporazum, kazao je on.

Schwarz-Schilling je dodao da ovo nije bio Dodikov prijedlog, nego prijedlog koji se pojavio tokom razgovora te je pretočen u formulaciju.

Takav prijedlog prihvatljivim je ocijenio i šef Policijske misije EU-a Vicenzo Coppola.

Kourkoulas je zaključio da je potrebna održiva reforma policije zasnovana na tri evropska principa koji se mogu zadovoljiti različitim modelima.

"A na političkim liderima je da nađu odgovarajući model", kazao je on.