{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schwarz-Schilling danas putuje u Rim, prije toga izjava o budućnosti njegovog mandata u BiH

F
23.1.2007. u 13:05
0
0
Schwarz-Schilling danas putuje u Rim, prije toga izjava o budućnosti njegovog mandata u BiH
0
Schwarz-Schilling danas putuje u Rim, prije toga izjava o budućnosti njegovog mandata u BiH
Visoki predstavnik za BiH i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling danas putuje u Rim, gdje će razgovarati s višim zvaničnicima italijanskog ministarstva vanjskih poslova.
On će prije puta u Italiju, kako se očekuje, dati izjavu za medije u kojoj bi trebalo da komentira medijske tvrdnje da Vijeće za implementaciju mira neće podržati njegovo produženje mandata nakon 30. juna.

Glasnogovornik OHR-a Chris Benett kazao je na pres-konferenciji međunarodnih organizacija u Sarajevu kako takva odluka PIC-a nije donesena, ali da će "cijelu priču" danas pojasniti sam visoki predstavnik.

Njegova posjeta Italiji dio je turneje ključnim prijestolnicama prije sastanka Vijeća za implementaciju mira 26. i 27. februara na kojoj će biti donesena konačna odluka o zatvaranju OHR-a u junu.

Glavna tema razgovora koji će Schwarz-Schilling sutra imati s italijanskim zvaničnicima je trenutna politička situacija u našoj zemlji i smetnje za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU. To se posebno odnosi na reformu policije i javnog RTV servisa, te ekonomsku reformu i formiranje vlasti.

Cilj ovih razgovora je izraditi konsolidiranu poziciju pred sastanak PIC-a. Schwarz-Schilling će svoju procjenu i preporuke o budućnosti OHR-a uputiti PIC-u sredinom februara na osnovu ovih konsultacija, ističu u OHR-u.

Glasnogovornik Benett ističe kako se visoki predstavnik zalaže za opširnu procjenu uvjeta u BiH i širem regionu, a ne samo za potvrdu odluke PIC-a iz juna prošle godine.

Svoje konsultacije sa članovima PIC-a Schwarz-Schilling je započeo u Berlinu, a potom je imao sastanke u Parizu i Briselu. Sastanci su pokazali da prijestolnice dijele njegovu brigu o situaciju s očuvanjem bonskih ovlasti i poslije sredine ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: