{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schwarz-Schilling čestitao novoj bh. vladi i apelira da se fokusira na reforme

F
9.2.2007. u 20:10
0
0
Schwarz-Schilling čestitao novoj bh. vladi i apelira da se fokusira na reforme
0
Schwarz-Schilling čestitao novoj bh. vladi i apelira da se fokusira na reforme
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling čestita novoj bh. vladi koja je danas imenovana i apelira na nju da svoj trud usredsredi na reforme u vezi s potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Europskom unijom.
U saopćenju OHR-a Schwarz-Schilling je izrazio zadovoljstvo što BiH sada ima vladu i poželio joj svako dobro. On smatra da su zadaci nove vlade sami po sebi jasni ukoliko BiH želi biti u poziciji da ove godine parafira i zatim potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, "tako da se ona mora usredsrediti na reforme, kao što je restrukturiranje policije, koje su preduvjet za njegovo potpisivanje".

Sedam stranaka koje čine vladu također je postiglo dogovor o sveobuhvatnom programu za postizanje napretka u zemlji; prema tom programu integracija BiH u Europu na vrhu je liste prioriteta, a reforma policije prva je stavka na toj listi, Schwarz-Schillingove su riječi.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU upozorio je da vlada Nikole Špirića i lideri političkih stranaka moraju što prije pokrenuti politički proces koji će omogućiti što skorije usvajanje plana provedbe policijske reforme u državnom i entitetskim parlamentima.

Schwarz-Schilling podsjeća političke lidere da je Vijeće za provedbu mira u kominikeu iz decembra 2006. godine pozvalo na konstruktivne razgovore koji bi omogućili usvajanje reforme policije do isteka roka u martu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: