Otvoreno
1.3k

Schwarz-Schilling: BiH smo ostavili na cjedilu, nismo im dali da se brane, a dali smo im Dejton

Klix.ba
Foto: FENA
Foto: FENA
U intervjuu za njemački radio Deutschlandfunk, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz-Schilling iznio je svoj pogled na raspad bivše Jugoslavije i budućnost regije u Evropskoj uniji - BiH vidi kao zaboravljenu zemlju, a Srbiju kao krajnju pobjednicu.

Kako podsjeća Deutsche Welle, krajem 1992. godine on je demonstrativno napustio ministarsku poziciju u vladi Njemačke jer je bio bijesan zbog toga što je koalicija Demokršćana i Liberala, po njegovom mišljenju, učinila premalo da zaustavi ubijanje tokom raspada Jugoslavije. Smatrao je da je Njemačka bila obavezna da zaustavi ekspanziju Srbije na Balkanu i to u okviru NATO-a. Kao međunarodni medijator i visoki predstavnik u BiH kasnije je pokušavao pretvoriti BiH u funkcionalnu i održivu državu.

"Raspad Jugoslavije u početku nije imao nikakve veze sa nama. To je bilo unutrašnjo-političko pitanje na Balkanu. No, Milošević je komunističku zamijenio etničkom ideologijom i rekao: Svaki dio zemlje gdje žive Srbi treba da postane srpski. Svi mi smo mislili da on to ne misli ozbiljno, ali je on to ustvari milsio vrlo ozbiljno. Mi tada nismo ništa uradili, iako smo na svojoj strani imali najjaču alijansu na svijetu – NATO", rekao je Schwarz-Schilling.

Što se tiče perspektiva zemalja nastalih raspadom Jugoslavije za članstvo Evropske unije, sa akcentom na BiH, on je izrazio određenu dozu pesimizma.

"One su daleko od toga. Tu se uopšte ne može govoriti o vladavini prava. To je čisto politička stvar, i ta čisto politička stvar neće uspjeti, jer se zasniva na lažnim pretpostavkama. Morate sebi pretpostaviti šta to psihološki znači za sve te ljude. Bosance smo ostavili na cjedilu, nismo ih zaštitili, niti smo im dali oružje da se sami brane. Potom su oni dobili Dejton. Time su oni, koji su bili napadnuti i oni koje su namjeravali osvojiti, sada posljednji u redu za ulazak u EU", kazao je bivši visoki predstavnik.

Kad aje u pitanju Srbija, Schwarz-Schilling smatra da je to zemlja koja trenutno ima najbolji diplomatski pristup i najbolju sveobuhvatnu politiku.

"Srbi su danas najpametniji. Oni imaju najbolju politiku, politiku koja je superiorna, i oni će biti pobjednici, kao što su to namjeravali u vrijeme Miloševića, ali sa katastrofalnim sredstvima. Danas to rade umješnom diplomatijom, mudro i istrajno. I ta istrajnost svojstvena igranju šaha, gdje znate da morate razmišljati, ne samo o sljedećem, već i o naredna dva, tri, četiri poteza. To odgovornima u EU oduzima svaku radost. Amerikancima je žao i oni kažu da je Balkan evropsko predvorje, a ne njihovo. Sigurno da možemo razumjeti sve strane, samo će predstavnici EU to osjetiti na svojoj koži, jer već danas imamo takvu situaciju da se ne može reći da je došlo do evropeizacije Bosne i zapadnog Balkana, nego da je došlo do balkanizacije Evrope. To bi mogao biti kraj priče ako se u jednom trenutku ne priberemo i pravilno ne riješimo ova pitanja u skladu sa našim vrijednostima u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu", zaključio je Schwarz-Schilling.