BiH
0

Schwarz-Schilling: Bh. čelnici bit će odgovorni za pregovore o uslovima i brzini kojom će BiH ući u Evropu

FENA
"Postoje realni izgledi da će tokom moga mandata, Bosna i Hercegovina potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom i priključiti se NATO-vom programu Partnerstvo za mir. Ovo su ključne prekretnice na putu ka europskim i euro-atlantskim integracijama. Poznati su koraci koje je potrebno napraviti da bi ovi ciljevi bili postignuti i oni će predstavljati plan za moje aktivnosti", kazao je večeras novi visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling u svom prvom obraćanju građanima BiH putem bh. medija.

Međutim, kako je dodao, Bosna i Hercegovina mora biti potpuno suverena država kako bi mogla poduzeti ove korake.

Schwarz-Schilling je svoje imenovanje za visokog predstavnika u BiH ocijenio velikom čašću. Ono nosi ozbiljnu odgovornost, ali isto tako i priliku da iskoristi stečeno iskustvo - iskustvo političara, poduzetnika i međunarodnog medijatora - kako bi građanima BiH pružio potporu u odlučnome trenutku za ovu zemlju.

Najavio je i da će dužnost i ured visokog predstavnika u bliskoj budućnosti prestati postojati, naglašavajući kako to ne treba predstavljati razlog za zabrinutost. Svi trebamo pozdraviti ovu promjenu kao odraz činjenice da je otvoreno novo poglavlje u odnosima ove zemlje sa svijetom, a naročito s ostatkom Europe, poručio je Schwarz-Schilling.

"Prestanak rada ovoga ureda neće biti kraj međunarodnog angažmana u Bosni i Hercegovini. Budućnost ove zemlje je u europskim i euro-atlantskim integracijama. Ja neću napustiti zemlju kada se ugasi dužnost visokog predstavnika. Naprotiv, ostat ću u BiH kao posebni predstavnik Europske unije, kako bih pomogao u usmjeravanju procesa integracije", istaknuo je on.

Govoreći o tome kako je tačno da Europa nije svaki put uradila ispravnu stvar za BiH, kazao je da je upravo zbog toga 1992. godine podnio ostavku na dužnost u njemačkoj Vladi, u znak protesta zbog zajedničkog neuspjeha da se zaustavi rat u BiH.

"Smatrao sam da smo pola stoljeća nakon okončanja Drugog svjetskog rata - kada smo se zakleli da više nikada nećemo dozvoliti da se dogodi genocid - ovaj princip iznevjerili. Gledajući etničko čišćenje i ljudsku patnju koja ja bila gotovo bez presedana, shvatio sam da je rad na ostvarenju pravde i mira u BiH važniji od moje karijere ministra pošta i telekomunikacija u Njemačkoj", kazao je Schwarz-Schilling.

Dok sam radio kao medijator, dodao je, stekao sam duboko poštovanje prema građanima BiH svih nacionalnosti, poštovanje prema vašoj izdržljivosti, vašoj unutarnjoj snazi i sposobnosti da nadiđete poteškoće. Ovo su vrijednosti koje ćete morati iskoristiti u sljedećim godinama - kada svoju sudbinu budete preuzeli u vlastite ruke, poručio je on.

Ulogu međunarodne zajednice u BiH ocijenio je važnom u mirovnom procesu sa značajnim udjelom u onome što je do sada ostvareno. On smatra kako svi njegovi prethodnici mogu biti ponosni na ono što su uradili, jer je BiH u mnogo boljoj poziciji zahvaljujući njihovim i naporima njihovih suradnika.

Naglasio je da kao visoki predstavnik ima ovlasti nametati zakone, ali ne može nametnuti pomirenje i prosperitet.

"Vi i vaši izabrani čelnici odlučivat ćete o tome. Izbori, planirani za oktobar ove godine, predstavljaju priliku da se razmotri pravac kojim će BiH ići naprijed i da se izaberu čelnici koji su najsposobniji osigurati europsku budućnost BiH. Vaši čelnici, a ne ja, bit će odgovorni za pregovore o uvjetima i brzini kojom će vaša zemlja ući u Europu", kategoričan je Schwarz-Schilling.

Stoga, poručuje novoimenovani visoki predstavnik za BiH Schwarz-Schilling, radimo zajedno kako bismo izgradili europsku budućnost za ovu zemlju i njezine divne ljude.