BiH
0

Schwarz-Schilling: Ako ne dođe do ustavnih promjena, to će se osjetiti u procesu pregovora s EU

FENA
Ukoliko ne dođe do ustavnih promjena, to će se itekako osjetiti u procesu pregovora s Evropskom unijom, izjavio je visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling danas u Sarajevu nakon razgovora s predstavnicima nevladinih organizacija u BiH.

Visoki predstavnik je, komentirajući novinarima stav Evropske komisije da su ustavne promjene u SCG i BiH od ključnog značaja za evropske integracije, upozorio na to da bi se «moglo doći u situaciju kada političari ove zemlje neće biti u stanju da nešto urade jer ih u tome sprječava neka odredba u Ustavu».

«Za mene izmjene Ustava nisu najvažnije pitanje. Za mene je najvažnije pitanje - rješavanje problema. A, ukoliko oni, uz postojeći Ustav, mogu riješiti probleme, onda je to uredu», kazao je visoki predstavnik.

Nasuprot tome, ukoliko se ispostavi da političari neke stvari ne mogu uraditi jer im to Ustav brani, onda, smatra visoki predstavnik, imaju odgovornost da Ustav promijene.

I u situaciji kada političari nekom odredbom «budu spriječeni nešto uraditi»» Evropa će i tada insistirati da unesu izmjene u Ustav kako bi bili u stanju dalje pregovarati.

«Ukoliko domaći organi vlasti uspiju dokazati da ustavne promjene nisu neophodne i ukoliko uspiju dokazati da mogu realizirati sve ovo bez ustavnih promjena, onda – u redu, neka to dokažu», poručio je visoki predstavnik.