{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schwarz-Schiling će lobirati za olakšanje viznog režima za BiH

F
3.5.2006. u 15:35
0
0
Schwarz-Schiling će lobirati za olakšanje viznog režima za BiH
0
Schwarz-Schiling će lobirati za olakšanje viznog režima za BiH
Specijalni predstavnik EU i visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling učestvovat će sutra na sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije u Beču na kojem će se razgovarati o ulozi unutrašnje sigurnosti u odnosima između Evropske unije i njenih susjeda, pitanjima nelegalne imigracije, krijumčarenja, terorizma i organiziranog kriminala.
Visoki predstavnik će ministrima unutrašnjih poslova Evropske unije naglasiti da je u BiH postignut značajan napredak te potcrtati činjenice da državna granična služba sada pokriva sve granične prijelaze u BiH, SIPA radi svoj posao, da su uvedene zaštićene lične karte za strane državljane sa stalnim mjestom boravka u BiH, da je otpočela revizija naturaliziranih građana te da je uspostavljen centralizirani informativni sistem kontrole izdavanja viza.

Uspjeh BiH u rješavanju pitanja nelegalne imigracije je očigledan na osnovu brojki koje pokazuju značajan porast u broju spriječenih nezakonitih ulazaka u zemlju.

Pored toga, provedene su značajne reforme u pravosuđu BiH; miješanje politike je eliminirano čime je omogućeno uspješno i profesionalno krivično gonjenje ključnih osoba u sferi organiziranog kriminala i visokorangiranih političara.

Specijalni predstavnik Evropske unije i visoki predstavnik će, također, naglasiti da BiH, koja je sada postigla značajan napredak u evropskim integracijama, počinje da primjenjuje načelo odgovornosti i kao rezultat toga Evropska unija treba da pruži svoju punu podršku te će apelirati na ministre unutrašnjih poslova Evropske unije da preduzmu konkretne mjere u pravcu olakšavanja uvjeta za dobijanje viza za određene ciljne grupe, uključujući privrednike, studente i naučnike.

Schwarz-Schiling će jasno staviti do znanja da postojeće restrikcije pri dobijanju viza ograničavaju potencijale BiH da konsolidira i ubrza ekonomski razvoj što je preduvjet stabilnosti i demokratske i održive budućnosti. Olakšavanje poslovnih putovanja je preduvjet za uspješnu ekonomsku integraciju.

On će se zalagati i za to da studenti i nastavnici, ključ za svjetliju budućnost BiH, lakše putuju u Evropu, te budu u mogućnosti da se takmiče sa svojim budućim evropskim partnerima.

Specijalni predstavnik Evropske unije i visoki predstavnik će izraziti svoju zabrinutost zbog prošlosedmične najave u vezi s povećanjem naknada za izdavanje viza za Evropsku uniju nakon 2007. godine te naglasiti da ova naknada iznosi pola mjesečne plaće većine građana BiH i predstavlja neproporcionalan teret.

Christian Schwarz-Schiling će apelirati na Evropsku uniju da uputi pozitivniji signal stanovništvu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: