{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schuessel: "Psihološki problem EU u pogledu širenja na Balkana"

F
7.4.2006. u 14:46
0
0
Schuessel: "Psihološki problem EU u pogledu širenja na Balkana"
0
Schuessel: "Psihološki problem EU u pogledu širenja na Balkana"
Pod naslovom "Neke balkanske zemlje mogle bi naići na zatvorena vrata Evropske unije" dnevnik "Financial Times" piše u petak da je prolaz do zapadnoevropskog kluba osiguran Rumuniji, Bugarskoj i Hrvatskoj, ali da postoje ozbiljne prijetnje po evropsku budućnost Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije.
Turska, koja je već otpočela pregovore o pridruživanju, dodaje list, predstavlja još veći test.

"Financial Times" piše da, iako četiri zemlje zapadnog Balkana ukupno imaju oko 25 miliona stanovnika, što je tek nešto više od polovine ukupne populacije Poljske, lideri zemalja kakve su Njemačka i Francuska glasno se pitaju da li je EU već postala dovoljno velika.

List navodi da su zvaničnici iz Bruxellesa poručili zemljama jugoistočne Evrope na samitu u Bukureštu da pomognu sebi stvaranjem zone slobodne trgovine i pokažu jesu li spremne da se saradnjom i ekonomskim reformama pridruže slobodnoj trgovinskoj zoni EU koja broji 450 miliona ljudi.

Prenoseći riječi austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela, iz zemlje koja trenutno predsjedava 25-toricom, kako Zapadna Evropa ima "psihološki problem s proširenjem na Balkan", "Financial Times" zaključuje kako se komesar Olli Rehn samo nada da taj problem neće postati stvaran, kao ni krvav.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: