BiH
0

Schuessel: Evropska perspektiva je motor reformi

FENA
Budućnost jugoistočne Evrope leži u Evropskoj uniji i zemlje regije moraju imati evropsku perspektivu, jer upravo je ona motor reformi i ono što ujedinjuje demokratske i reformske snage u istom cilju, rekao je u srijedu u Zagrebu austrijski kancelar i predsjedavajući Evropskom unijom Wolfgang Schuessel.

Austrijski kancelar bio je prvi gost govornik na otvaranju drugoga Crans Montana foruma, velikoga ekonomsko-političkog skupa koji se od srijede do petka održava u zagrebačkom hotelu Westinu. Schuessel je u govoru podsjetio na razne faze približavanja Europskoj uniji u kojima se nalaze pojedine zemlje u regiji, ali i naglasio kako je budućnost jugoistočne Europe u Uniji, što je potvrdila i sama Unija jasnom namjerom da ispuni sve pretpostavke Solunske agende.

Schuessel je ponovio kako napredak svake zemlje ovisi o njezinu vlastitom napretku i kako su neke zemlje prešle već veliki dio puta.

"Zato sam se ja, sjetit ćete se, tako zdušno zalagao za početak pristupnih pregovora s Hrvatskom u oktobru prošle godine", rekao je Schuessel.

Austrijski kancelar je spomenuo pojedinačno svaku zemlju regije i stepen njenih veza s Evropskom unijom, te podsjetio na nužnost regionalne saradnje za koju postoji politička volja iako se, kako je naglasio, "prošlost ne može zaboraviti preko noći".

Schuessel je ustvrdio kako je stanje u Evropskoj uniji danas bolje nego prije godinu dana i rekao kako nema potrebe za pesimizmom glede evropskog jugoistoka.

"Nema razloga za pesimizam - Evropska unija počela je pregovore s Hrvatskom, Bugarska i Rumunija su praktički članice, a Slovenija će postati prva zemlja s ovih prostora koja će ući u zonu jedinstvene evropske valute", kazao je Schuessel za govornicom Crans Montana Foruma.

Nakon predsjedavajućeg Evropske unije sudionicima skupa, kojih je oko pet stotina, obratio se slovenački predsjednik Janez Drnovšek. On je ustvrdio kako EU mora nastaviti svoj razvoj, unatoč situaciji koja se još donedavno nazivala krizom, jer svijetu treba jaka EU.

Ustvrdio je kako Europska unija mora pronaći način da donese novi Ustav, jer se bez institucionalnog okvira neće moći dalje razvijati.

"To nam treba zbog razvoja, ali i proširenja, jer Unija mora nastaviti proširenje", a ne se skrivati iza fraza o umoru", rekao je Drnovšek.

"Nema mjesta zamoru od proširenja. Tko ima pravo na umor u Evropi i od čega je umoran - od mira i stabilnosti?", upitao se javno slovenački predsjednik i pozvao zemlje članice tzv. "stare" Evrope da pronađu više energije.

Hrvatsku je Drnovšek nazvao dobrim kandidatom za Uniju, ali upozorio da ostatku regije treba evropska perspektiva, jer se građanima susjednih zemalja nema što ponuditi kao alternativa.

Bivši rumunjski predsjednik Ion Iliescu, rekao je kako Evropska unija mora riješiti svoja dva problema, a to su konsolidacija institucionalnog okvira i daljnje proširenje. "Evropa mora pronaći rješenje za oba problema kako bi opstala i bila sposobna biti partner dvjema svjetskim velikim silama - Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama Azije", rekao je Iliescu i pozdravio odlučnost Unije da nastavi proširenje.

Bosansko-hercegovački premijer Adnan Terzić, istaknuo je kako njegova zemlja s Hrvatskom nema nikakvih problema, osim nekih otvorenih pitanja koja su na neki način "normalna" jer su proizašla iz raspada bivše zajedničke države i za čije rješenje je potrebno naći samo malo vremena. "Na primjeru Hrvatske i BiH gradi svoju budućnost", koja će završiti državom koja će biti u potpunosti demokratična i samoodrživa.

Predsjednik vlade Crne Gore Milo Đukanović Hrvatsku istaknuo je kao primjer činjenice kako veličina zemlje ne odlučuje o njezinu statusu već ispunjavanje zadanih kriterija i čestitao joj na ostvarenom uspjehu, rekavši kako s punim pravom računa na status "vrata" Evropske unije prema jugoistočnoj Evropi.

U uvodnom dijelu foruma još su govorili posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erhard Busek i potpredsjednica makedonske vlade Radmila Sekerinska.