{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schröder: Njemačka će nastaviti podržavati BiH na putu prema EU

N
3.5.2005. u 16:59
0
0
Schröder: Njemačka će nastaviti podržavati BiH na putu prema EU
0
Schröder: Njemačka će nastaviti podržavati BiH na putu prema EU
Kancelar SR Njemačke Gerhard Schröder je tokom današnjeg razgovora u Sarajevu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Borislavom Paravcem i članom Predsjedništva BiH Sulejmanom Tihićem naglasio da će Njemačka nastaviti kontinuirano pružati podršku u približavanju BiH euroatlantskim integracijama.
Schröder je izrazio uvjerenje da će Evropska komisija donijeti pozitivnu odluku za našu zemlju za otpočinjanje pregovora za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, a zajednički je naglašena važnost predstojeće reforme policije u BiH, istaknuti značaj i pozitivni pomaci u suradnji s Haaškim tribunalom.

Članovi Predsjedništva BiH upoznali su njemačkog kancelara o mjerama koje se na državnoj i regionalnoj razini poduzimaju u sklopu borbe protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma, te predložili da BiH bude glavno središte za te aktivnosti u regiji, što je Schröder podržao.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su na donacijama i ukupnoj podršci i pomoći koju je Njemačka pružila i pruža BiH te izrazili zahvalnost na prihvatu bh. izbjeglica toku ratnih i poratnih godina. Iskazali su i interes za suradnju u realizaciji projekta podrške njihovu održivom povratku.

Također, informirali su kancelara Schrödera o aktualnoj provedbi reformi u zemlji - značaju reformi u oblasti odbrane, obavještajnih službi, obrazovanja, uvođenja PDV-a, reforme carinskog i poreznog sistema te pripremama za tretiranje slučajeva ratnih zločina u BiH.

Sugovornici su se složili da je izgradnja održive ekonomije i otvorenost za strana ulaganja od velikog značaja za privredni napredak naše zemlje, te da otpočete ekonomske reforme u BiH predstavljaju temelj za jačanje svih oblika ekonomske suradnje između dvije prijateljske zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: