BiH
0

Schmunk: Politička elita još nije prezentirala kompromis o reformi policije

FENA
Njemački ambasador u BiH Michael Schmunk ocijenio je danas neopravdanim sumnje koje postoje u BiH o tome da li će Evropska unija ostati pri svojim obećanjima da budućnost BiH i zapadnog Balkana jeste u EU-u.

Govoreći na svečanom prijemu u Domu vojske u Sarajevu povodom njemačkog nacionalnog praznika Dana njemačkog ujedinjenja, ambasador Schmunk je naglasio da razvojni procesi u proteklim godinama pokazuju da se data obećanja ispunjavaju.

  • Vama je naredni korak za to pristup Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. To zahtijeva reformu policije koja je u skladu sa EU, a za koju politička elita vaše zemlje, nažalost, još nije mogla prezentirati kompromis koji odgovara većini, kazao je on.

Schmunk je izrazio razočaranje političkim vođama koje su izabrali građani, ali koji su se zasad zadovoljile s time da se BiH samo malom brzinom približava EU.

  • Krajnje je vrijeme da ljudi u ovoj zemlji aktivno sudjeluju u donošenju odluke za EU. Samo tako funkcionira demokratija i samo tako će doći do napretka, poručio je on, naglašavajući da će njemačke institucije pritom pomagati, jer su Nijemci naučili kako se prevazilazi podijeljenost i nepovjerenje.

Prijemu je prisustvovao veliki broj domaćih i međunarodnih zvaničnika, uključujući visokog predstavnika Miroslava Lajčaka i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.