BiH
0

Schmunk Ivaniću predstavio dokument o prioritetima Njemačke za vrijeme predsjedavanja Evropskom unijom

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić primio je danas ambasadora Njemačke Michaela Schmunka, povodom početka šestomjesečnog njemačkog predsjedavanja Europskom unijom, saopćeno je iz MVPBiH.

Ambasador Schmunk je ministru Ivaniću uručio dokument o prioritetima Njemačke u vrijeme predsjedavanja EU, kao i Izvješće za medije Ambasade Njemačke povodom predstojeće tranzicije civilnog međunarodnog prisustva u Bosni i Hercegovini, a nakon toga su razgovarali o prioritetima njemačkog predsjedavanja Europskom unijom.

EU namjerava 25. i 26. marta u svim metropolama obilježiti 15. obljetnicu Rimskog sporazuma, te je Schmunk prenio očekivanje da će se i u BiH organizirati svečana ceremonija visoke umjetničke razine sa mladim učesnicima, kojom bi se još jednom potvrdila zainteresovanost BiH za nastavak evropskog puta.

Organizacija slične manifestacije se očekuje i u povodu obilježavanje 9. maja, Dana Evrope.

Ministar Ivanić i ambasador Schmunk su razmijenili mišljenja o trenutnoj situaciji u zemlji i regionu, posebno o tranziciji civilnog međunarodnog prisustva u BiH, te predstojećem zasjedanju Vijeća za implementaciju mira (PIC) 26. i 27. februara, kada se očekuje donošenje odluke o budućnosti OHR-a.

Schmunk je naglasio da Njemačka ima jake interese na Balkanu, te da je cilj njemačkog predsjedavanja EU poboljšati opću klimu u našoj zemlji i dati pozitivan podsticaj BiH na njenom puta ka evropskim integracijama.