{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schmunk: Bosanski islam - dobar "izvozni proizvod" BiH za Evropsku uniju

F
19.11.2007. u 11:26
0
0
Schmunk: Bosanski islam - dobar "izvozni proizvod" BiH za Evropsku uniju
0
Schmunk: Bosanski islam - dobar "izvozni proizvod" BiH za Evropsku uniju
Fondacija Friedrich Ebert, u saradnji s Fakultetom islamskih nauka u Sarajevu i Uredom predstavnice SPD-a u njemačkom Budestagu Lale Akgun, organizator je dvodnevnog naučnog skupa "Islam u BiH i Njemačkoj: Razmjena iskustava i mogućnosti saradnje u oblasti obrazovanja imama".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako je novinarima nakon otvaranja skupa izjavila zastupnica Akgun, cilj je da se iskustva Fakulteta islamskih nauka iskoriste radi obrazovanja imama za Njemačku.

- Znamo da su ovdašnja iskustva jako dobra i da se zasnivaju na dobrim znanstvenim saznanjima. Za nas su ta iskustva veoma značajna i želimo da i mi iz Evrope naučimo nešto na osnovu bh. iskustva, kazala je ona.

U Njemačkoj ima 3,5 miliona muslimana i potrebni su imami koji će biti obrazovani na naučnim osnovama, koji će poznavati i druge religije, a ne samo islam, odnosno koji će biti obrazovani u duhu naprednog i liberalnog islama kakav je u BiH, navela je Akgun.

Kada je riječ o naprednosti i naučnom radu, ocijenila je, s Fakultetom islamskih nauka u Sarajevu može se možda porediti jedino Fakultet u Ankari, ali je u Sarajevu posebno važno to što je situacija slična u Njemačkoj zbog multireligioznosti i obrazovanja u tom duhu.

Njemački ambasador u BiH Michael Schmunk je dodao da je ovaj projekt interesantan za BiH, jer je naša zemlja više od 12 godina uvijek morala nešto da prihvata od međunarodne zajednice.

- Međutim, ovdje imamo mogućnost da BiH da nešto Evropskoj uniji. Mislim da je upravo u vrijeme kada imamo malo pozitivnih stvari ovo izvrsna stvar. Upravo se putem ovog projekta daje doprinos društvenom životu u Evropi, a mi u Njemačkoj možemo brzo profitirati od toga, kazao je Schmunk.

Bosna i Hercegovina ne ulazi u EU praznih ruku, rekao je njemački ambasador, naglašavajući kako se islam koji se prakticira u BiH jako dobro uklapa u poimanje tih odnosa u samoj EU.

- Islam koji vi ovdje imate je jako dobar proizvod za izvoz i mi ćemo ga vrlo rado uvesti. Ne samo da ga želimo uvesti, već je jako velika potražnja za ovakvom vrstom proizvoda, istakao je ambasador Schmunk.

U radu skupa učestvuje oko 30 predstavnika njemačkih univerziteta i teoloških fakulteta i univerziteta i fakulteta iz BiH. U složenom kontekstu međureligijskih odnosa u svijetu, posebno u vrijeme kada se "islamsko pitanje" postavlja u globalne razmjere, ovaj skup ima izuzetan značaj, posebno imajući u vidu namjeru učesnika da se zajednički utvrđeni koncept suradnje realizira u praksi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: