BiH
0

Schmunk: Bosanski islam - dobar "izvozni proizvod" BiH za Evropsku uniju

FENA
Fondacija Friedrich Ebert, u saradnji s Fakultetom islamskih nauka u Sarajevu i Uredom predstavnice SPD-a u njemačkom Budestagu Lale Akgun, organizator je dvodnevnog naučnog skupa "Islam u BiH i Njemačkoj: Razmjena iskustava i mogućnosti saradnje u oblasti obrazovanja imama".

Kako je novinarima nakon otvaranja skupa izjavila zastupnica Akgun, cilj je da se iskustva Fakulteta islamskih nauka iskoriste radi obrazovanja imama za Njemačku.

  • Znamo da su ovdašnja iskustva jako dobra i da se zasnivaju na dobrim znanstvenim saznanjima. Za nas su ta iskustva veoma značajna i želimo da i mi iz Evrope naučimo nešto na osnovu bh. iskustva, kazala je ona.

U Njemačkoj ima 3,5 miliona muslimana i potrebni su imami koji će biti obrazovani na naučnim osnovama, koji će poznavati i druge religije, a ne samo islam, odnosno koji će biti obrazovani u duhu naprednog i liberalnog islama kakav je u BiH, navela je Akgun.

Kada je riječ o naprednosti i naučnom radu, ocijenila je, s Fakultetom islamskih nauka u Sarajevu može se možda porediti jedino Fakultet u Ankari, ali je u Sarajevu posebno važno to što je situacija slična u Njemačkoj zbog multireligioznosti i obrazovanja u tom duhu.

Njemački ambasador u BiH Michael Schmunk je dodao da je ovaj projekt interesantan za BiH, jer je naša zemlja više od 12 godina uvijek morala nešto da prihvata od međunarodne zajednice.

  • Međutim, ovdje imamo mogućnost da BiH da nešto Evropskoj uniji. Mislim da je upravo u vrijeme kada imamo malo pozitivnih stvari ovo izvrsna stvar. Upravo se putem ovog projekta daje doprinos društvenom životu u Evropi, a mi u Njemačkoj možemo brzo profitirati od toga, kazao je Schmunk.

Bosna i Hercegovina ne ulazi u EU praznih ruku, rekao je njemački ambasador, naglašavajući kako se islam koji se prakticira u BiH jako dobro uklapa u poimanje tih odnosa u samoj EU.

  • Islam koji vi ovdje imate je jako dobar proizvod za izvoz i mi ćemo ga vrlo rado uvesti. Ne samo da ga želimo uvesti, već je jako velika potražnja za ovakvom vrstom proizvoda, istakao je ambasador Schmunk.

U radu skupa učestvuje oko 30 predstavnika njemačkih univerziteta i teoloških fakulteta i univerziteta i fakulteta iz BiH. U složenom kontekstu međureligijskih odnosa u svijetu, posebno u vrijeme kada se "islamsko pitanje" postavlja u globalne razmjere, ovaj skup ima izuzetan značaj, posebno imajući u vidu namjeru učesnika da se zajednički utvrđeni koncept suradnje realizira u praksi.