BiH
0

Schmunk: Bolja saradnja na lokalnom nego na državnom nivou

FENA
Politički rad i saradnja između institucija mnogo bolje funkcionira na lokalnom nego na državnom nivou, ocijenio je danas u Gradačcu njemački ambasador i predsjedavajući EU u BiH Michael Schmunk.

On se obratio učesnicima konferenije općinskih načelnika i članova gradskih vijeća te posjetio Prvi sajam općina i gradova u BiH.

Schmunk je kazao kako je saradnja na lokalnom nivou značajna, posebno u ovim teškim danima za BiH, kada je međunarodna zajednica zabrinuta političkom atmosferom u zemlji, blokadom reformskog procesa i agresivnom retorikom političara.

Njemački ambasador je konstatirao da su bh. politički lideri propustili preuzeti odgovornost u svoje ruke i priliku da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

On navodi kako istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je povjerenje u državne i entitetske političare i političke partije najniže nego ikada dosad.

Istovremeno, istraživanja pokazuju značajno povjerenje u općinske vlasti zahvaljujući njihovom posvećenom angažmanu.

Schmunk ističe kako se bh. društvo može lakše i efikasnije razvijati, ukoliko impuls bude dolazio od saradnje općina, gradova i sela bez obzira na nacionalnu i kulturnu pozadinu.