Reakcija OHR-a
997

Schmidt zbog Milanovića poslao diplomatsku notu hrvatskoj ambasadi u BiH

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta poslao je jučer diplomatsku notu hrvatskoj ambasadi u Sarajevu zbog izjava predsjednika te zemlje Zorana Milanovića.

Milanović je u više navrata govorio kako je Schmidt nelegalno izabran na poziciju visokog predstavnika, budući da ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Schmidt se, kako prenosi Jutarnji list, u protestnoj noti referira na Milanovićeve izjave i podsjeća da je Hrvatska potpisnica Dejtonskog sporazuma i Aneksa 10, odnosno Sporazuma o civilnoj provedbi mirovnog rješenja, u kojem se definiše i pozicija visokog predstavnika.

"Ured Visokog predstavnika, u ovom kontekstu, ljubazno moli hrvatske vlasti da se suzdrže od iznošenja neutemeljenih optužbi o imenovanju i statusu Visokog predstavnika", piše Schmidt u protestnoj noti hrvatskoj ambasadi u BiH.

Podsjećamo, Milanović je više puta u zadnjih mjesec dana govorio da je Schmidt nelegalno izabran, te ga pozivao da koristi bonske ovlasti i izmijeni izborni zakon u BiH.

Rusija se, podsjetimo, protivila izboru Schmidta kao stalna članica Vijeća sigurnosti, pa ga Vijeće za implementaciju mira, odnosno njegov Upravni odbor, nisu jednoglasno imenovali. S druge strane, međunarodna zajednica kaže da za to ni nije trebala rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, te da ni njegov prethodnik nije izabran na taj način.