Zbog poziva na secesiju
78

Schmidt za Taz: Dodik mora potpisati deklaraciju o lojalnosti BiH ako budu otvoreni pregovori sa EU

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt govorio je u intervjuu za njemački Tageszeitung (Taz) o najaktuelnijim dešavanjima u BiH te je predložio da Dodik potpiše deklaraciju o lojalnosti BiH.

Novinar je razgovor započeo pitanjem o obilježavanju neustavnog 9. januara.

Konstatovao je da je obilježavanju prisustvovalo manje od 1.000 oosba te pitao koliko se ozbiljno trebaju shvatiti prijetnje predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika o otcjepljenju.

"Vidim da se on još uvijek priprema za autonomiju u pravnom sistemu, uključujući i pravo glasa", rekao je Schmidt za Taz.

Podsjetio je da je Dodik progurao na nivou entiteta zakon o nevladinim organizacijama i zakon protiv slobode izražavanja.

"Sve to kulminira napadom na postojeće institucije u državi u cjelini, na Ustavni sud, pa čak i na instituciju visokog predstavnika. Vidim i da je EU toga svjesna. Ako u martu budu otvoreni pregovori sa EU, onda to mora biti povezano sa deklaracijom lojalnosti Milorada Dodika državi Bosni i Hercegovini", istakao je Schmidt.

Rekao je i šta će se desiti ukoliko spomenutu deklaraciju Dodik odbije potpisati.

"Svi sada žele pregovore, a to je nedavno i naglasio. To onda znači da ako EU postavi uslove, onda i oni moraju biti ispunjeni. Pogotovo kada su u pitanju teme kao što je funkcionalnost Ustavnog suda", rekao je Schmidt.

Naglasio je da postoje teme o kojima se ne može pregovarati.

"Tu spada i Ustavni sud, tu je i funkcionalnost države, uključujući spoljnu politiku, prihvatanje ranijih propisa", rekao je.

Upitan o izmjenama Izbornog zakona BiH, naglasio je da integritet izbora mora biti osiguran i da prevara birača mora biti spriječena.

"Nema povjerenja među biračima, postoji veliki skepticizam, moramo dati primjer. O biračkim pravima se priča 15 godina, Vijeće Evrope i OEBS su pokušavali, ali ništa nije bilo. Zainteresovani smo da se u političkom sistemu odrazi istinita mišljenja. Birači moraju biti registrovani i glasovi koji imaju pravo moraju se sigurno prebrojati. Ne možemo ovo više odlagati. Birački odbori također moraju biti čisti, lažne stranke koje su osnovane samo da bi bile zastupljene u biračkom odboru više ne smiju postojati", naglasio je Schmidt.

Rekao je da se zakoni moraju provoditi te da su vladavina prava i saradnja sa Evropskom unijom na vrhu.

"Također smatram da se konačno moraju poštovati presude Evropskog suda pravde, poput one Sejdić-Finci i druge presude o neophodnim ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini", zaključio je Schmidt.