"Tiha" izmjena
32

Schmidt "u tišini" opet izmijenio Izborni zakon: SNSD, HDZ i Trojka ipak bez kontrole nad CIK-om

B.H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Visoki predstavnik Christian Schmidt ponovo je izmijenio odredbe Izbornog zakona BiH. Schmidt je u suštini ispravkom zakona spriječio vladajuće stranke da preuzmu kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom BiH odmah nakon lokalnih izbora.

Prema ispravkama, šest članova aktualnog saziva CIK-a ostaje do 2027. godine, jer se na njih ne odnose odredbe o penzionisanju.

"Ustanovljeno je da je u tekstu Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (br. 17/24) pronađena tehnička pogreška, te shodno navedenom dostavljamo ispravak", navodi OHR.

Dodaje se da je "neophodno izvršiti ispravak u tekstu članka 20.16b, tako da se u prvoj rečenici iza riječi: 'Središnjeg izbornog povjerenstva BiH” dodaju riječi: “ne podliježu uvjetu za odlazak u starosnu mirovinu propisanom u stavcima (1) i (2) članka 2.5a ovog zakona,' i interpunkcijski znak zarez (,)."

Slijedom navedenog, tekst članka 20.16b glasi:

"Postojeći članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ne podliježu uvjetu za odlazak u starosnu mirovinu propisanom u stavcima (1) i (2) članka 2.5a ovog zakona, neće biti u obvezi podnijeti ostavke ili biti razriješeni zbog neispunjavanja uvjeta iz članka 2.5, stavak (6), ako ti uvjeti nisu postojali u vrijeme njihovog imenovanja. To se neće odnositi na uvjete propisane u članku 2.5., stavak (6), točke 6) i 7) ovog zakona", navedeno je u aktu kojeg je visoki predstavnik potpisao 2. aprila ove godine.

Prema izvornoj odluci visoki predstavnik je nametnuo odredbe prema kojima bi članovima CIK-a koji napune 65 godina istekao mandat. To znači da su već sada van mandata članovi CIK-a Suad Arnautović i Jovan Kalaba. Osim toga, Ireni Hadžiabdić je već istekao mandat.

To bi značilo, da bi umjesto njih troje, vladajuća koalicija je već naredne godine mogla imenovati troje članova CIK-a, što znači da bi, uz glas aktualnog člana CIK-a Vlade Rogića (HDZ), SNSD, HDZ, SDP, NiP i Naša stranka bi mogli de facto preuzeti kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom

Da bi spriječio "haos" pred naredne opće izbore, Schmidt je odlučio da dopuni prvobitne odredbe. Prema ispravci, odredba o penzionisanju neće se odnositi na aktualni saziv CIK-a, što znači da Jovan Kalaba i Suad Arnautović ne mogu biti smijenjeni do isteka mandata 2027. godine. Od sedam članova CIK-a njih šest bi, nakon ovih ispravki, trebalo učestvovati u provedbi općih izbora 2026. godine. Irena Hadžiabdić je bez mandata i prema ispravkama, no ona ne može biti razriješena dok se ne provedu lokalni izbori ove godine.