Pozvao na razumijevanje
75

Schmidt: Oni koji su u bivšoj Jugoslaviji insistirali samo na svojim idejama proizveli su užas

A. L.
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obratio se prisutnima danas u Memorijalnom centru Srebrenica povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

"Danas 27. januara 2024. godine obilježavamo godišnjicu kada je nekolicina onih koji su preživjeli holokaust oslobođena. Dužnost svih nas je da ih pamtimo, ne samo onih oslobođenih iz Aušvica nego i brojne druge, u brojnim drugim mjestima u ovom dijelu svijeta... Svi smo bili pogođeni ovim užasima", kazao je Schmidt.

Dodao je da su se prisutni okupili kako bi gledali u budućnost.

"Oni koji su oslobođeni nakon užasa svoj život i rad su posvetili da se to više nikad ne ponovi. To je nužno u svijetu današnjice. Poruke mira i pomirenja su hitno potrebne. Prečesto čujem samo prazne fraze političke prirode. Nedostaju nam riječi mudrosti. Samo takve riječi mogu učiniti istinsku razliku. Ovakva inicijativa za sjećanje između muslimana i Jevreja je jedinstvena po svojoj prirodi. Izgradnjom mostova muslimanskih i jevrejskih vjerskih lidera pokazuju nam put ka međusobnom poštivanju. Istovremeno, inicijativa je duboko ukorijenjena u samoj BiH. BiH sama po sebi postavlja obrazac. Njeno tkivo satkano je od različitih historijskih činjenica. Ne mogu ne ponoviti da je cijela bivša Jugoslavija trpila od onih koji su insistirali na svojoj istini i da je samo njihova vizija bila legitimna. Moramo cijelo čovječanstvo razumjeti", kazao je.

Ističe da se posljednjih sedmica mogla vidjeti mogućnost za intenzivnije evropske integracije, ali da neko iz vana je možda navikao da čuje neke različite vijesti iz BiH ili da na specifičan način posmatra BiH.

"Stavljam to u kontekst ove inicijtive. Ova inicjativa je snažnija poruka od ovih političkih priča. Nekada se mora vratiti korjenima, a to je ona ljudskost. Hvala vam na svemu što radite. Današnji dan nas podsjeća na historijske lekcije. Uloga funkcionalne države je da zaštiti građane od terorizma i genocida. Prije svega moramo postići zajedničko razumijevanje. Dodao bih da nas Majke Srebrenice podsjećaju da užasi holokausta i genocida nisu tako davno sjećanje, nažalost. Ja sam u kontaktu s majkama i udruženjima majki ili žrtava u pokušaju da im pomognem da prevaziđemo izazove i zbog toga se nadam da ćemo imati priliku i za dugotrajniji angažman", dodao je.

Naglasio je važnost da svi zajedno razumijemo šta treba biti cilj naše zaštite, a to je zaštita čovječanstva i humanosti.

"Mora se usaglasiti zajednička verzija dešavanja. Činjenice su činjenice i one se ne mogu mijenjati. To je važno podcrtati", naglasio je Schmidt pozivajući se na riječi profesora Menachema Rosensafta koji je rekao da može razgovarati samo sa onima koji prihvataju činjenice.

"Nadam se da će se i drugi priključiti ovoj inicijativi, uključujući i kolege iz hrišćanske zajednice. Vi se oslanjate na snažnu moć dijaloga i uvažavanja, ja vam se zahvaljujem. Oni koji su u bivšoj Jugoslaviji insistirali samo na svojim planovima proizveli su samo užase i patnje. Hvala vam na vašoj posvećenosti. Genocid nije samo dio prošlosti, moramo itekako raditi da se to u budućnosti ne ponovi", zaključio je Schmidt.