Težak zadatak
926

Ima li Schmidt rješenje za "bosanski lonac"?

G. M.
Christian Schmidt jučer stigao u Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Christian Schmidt jučer stigao u Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Nijemac Christian Schmidt od danas obnaša dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Također, Valentin Inzko od danas više nije na toj funkciji.

Schmidt je u petak doputovao u našu zemlju, a sinoć je stigao u Sarajevo. On je direktan izbor njemačke kancelarke Angele Merkel, ali ima punu podršku ostalih zapadnih sila, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

Podsjetimo da je Valentin Inzko, kojeg su mnogi optuživali da je “prespavao” 12 godina mandata, pred sami odlazak donio dugo očekivanu odluku o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Kada je riječ o Schmidtu, on dolazi u veoma usijanu atmosferu. U toku je bojkot rada državnih institucija koje provode stanke iz RS-a, a entitetska skupština je usvojila skandalozne i neustavne zakone o odbacivanju Inzkove odluke i zabrani nazivanja RS-a "genocidnom tvorevinom".

Schmidtovo imenovanje, posjetimo, nije podržala Rusiju, a predstavnici RS-a mu se također odranije protive jer tvrde da nije legalno izabran, s obzirom da nije dobio podršku u Vijeći sigurnosti UN-a.

Nijemca je, podsjetimo, imenovao Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC), a prema važećim pravilima on nije ni morao dobiti podršku Vijeća sigurnosti UN-a.

Prvi zadatak Schmidta će morati biti da se suprotstavi neustavnom djelovanju predstavnika RS-a te da pokuša pomoći u ponovnom upostavljanju normalnog funkcioniranja institucija na državnom nivou.

U tome će mu pomoći na samo snažna podrška zapadnih saveznika, već i bogato, višedecenijsko političko iskustvo.

Javnost će s pažnjom pratiti svaki njegov potez.