Prekinuti kampanju
154

Schmidt o sudiji Ustavnog suda BiH: Knežević je bio pod neprihvatljivim pritiscima

F. H.
Christian Schmidt (Foto: D. S./Klix.ba)
Christian Schmidt (Foto: D. S./Klix.ba)
Visoki predstavnik Christian Schmidt poručio je da je sudac Ustavnog suda Zlatko Knežević bio izložen neprihvatljivim pritiscima neodgovornih političara.
"Sudija Ustavnog suda BiH Knežević izložen je neprihvatljivom pritisku od strane neodgovornih političare. Podrivanje nezavisnosti bilo kojeg sudije protivno je osnovnim principima vladavine prava i predstavlja antiustavni čin", izjavio je danas visoki predstavnik Schmidt.
Visoki predstavnik je pozvao poslanike u Narodnoj skupštini RS-a da prekinu kampanju pritiska na suca Kneževića i Sud te da ispune svoju obvezu poštivanja Ustava BiH.

"Napadi na nezavisnost pravosuđa krše vladavinu prava i Ustava BiH", navodi se u objavi.

Podsjetimo, Knežević je nedavno najavio da će podnijeti zahtjev za prijevremenu penziju, nakon što je je NSRS zatražila njegovo povlačenje iz Ustavnog suda BiH.

Ovakav potez predstavlja još jedan korak RS-a da kada već ne može da blokira rad Ustavnog suda pokuša ga delegitimizirati tako što u njemu neće biti prisutne sudije iz RS-a.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić je ranije komentarisao motive koji stoje iza zaključka skupštinske većine kojim su pozvali Kneževića da podnese ostavku u Ustavnom sudu, što je on i učinio.

"On neće imati sudije iz Republike Srpske i sve odluke koje bude donosio ubuduće, koje će se vjerovatno ponovo ticati i imovine i aktuelnih pitanja, iako pravno validne, će biti delegitimisane i omogućiti nama lakšu dezavuaciju takvih odluka", izjavio je Stevandić 26. aprila ove godine nakon sjednice NSRS na kojoj je pozvan Knežević da se povuče.

Odlaskom Kneževića, rad Ustavnog suda BiH će biti usporen, ali i dalje moguć. Ustavni Sud čini 9 sudija, četiri iz Federacije BiH, dva iz RS-a i trojica stranih sudija.