Potreban hitan odgovor
155

Schmidt neće spriječiti RS da prisvaja državnu imovinu, pozvao Ustavni sud da djeluje?

S. Š. U.
Visoki predstavnik najavio da neće djelovati po Zakonu o nepokretnoj imovini RS-a? (Foto: D. S./Klix.ba)
Visoki predstavnik najavio da neće djelovati po Zakonu o nepokretnoj imovini RS-a? (Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon što je Zakon o imovini Republike Srpske objavljen u Službenom glasniku tog entiteta, a poslije njegovog stupanja na snagu, potrebno je donijeti privremenu mjeru kojom se sprječava prisvajanje državne imovine.

Naime, nakon što su se pojavile razne teorije o tome ko će i kada podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS-a, jedno je čini se jasno. OHR ovaj put neće reagirati.

Budući da je o spornom zakonu Ustavni sud već odlučivao, a da praksa nije donošenje mjere privremene zabrane, očekivalo se da će upravo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kao što je to uradio u aprilu prošle godine stavljajući van snage Ukaz tadašnje predsjednice RS-a Željke Cvijanović o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini, ponovno to uradi sve dok o tome odluku ne donese Ustavni sud.

Visoki predstavnik je odlukom iz prošle godine već istakao kako će zabrana raspolaganja imovinom države ostati na snazi sve dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon kojim bi uredila prava vlasništva i upravljanja imovinom.

Čini se da će u slučaju novog zakona koji se tiče imovine, visoki predstavnik odabrati da ne intervenira, već da takvu odluku prepusti Ustavnom sudu, što se može vidjeti iz saopćenja OHR-a povodom informacije da je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović već uputio zahtjev Ustavnom sudu.

"Osporeni zakon će imati učinak čim stupi na snagu. Sud bi trebalo da demonstrira hitnost po ovom pitanju te tako spriječi nepovratnu štetu državnim interesima. Očuvanje vladavine prava je ključno za osiguranje zakonitosti, funkcionalnosti i povoljnog investicijskog okruženja", istaknuto je.

Iz saopćenja se može vidjeti kako je na Ustavnom sudu BiH da odluči o donošenju privremene mjere zabrane kojom se stavlja van pravne snage sporni zakon sve do donošenja konačne odluke iako nije jasno zašto visoki predstavnik ne bi reagirao jer državna imovina zaista jeste vrlo ozbiljno ugrožena.