Riješio nas muka
3.5k

Schmidt: Donio sam odluku koja rješava finansiranje svih narednih izbora

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo je odluku o finansiranju Općih izbora 2022. godine poništavajući odluku Ministarstva finansija BiH da CIK-u alocira samo 9,5 miliona KM. Objavljujući svoju odluku kazao je i da oni koji blokiraju izborni proces moraju odgovarati.
"Primio sam k znanju odluku koju je sa zakašnjenjem jučer donijelo Vijeće ministara, a koja se čini korak u pravom smjeru. Gledajući odluku vidio sam da je dobra, ali da nije dovoljno dobra. Nakon što sam prikupio detaljne informacije na zajedničkom sastanku s Ministarstvom finansija i CIK-om, sasvim mi je jasno da planirana sredstva nisu dovoljna", rekao je Schmidt.

S obzirom na to, on navodi da je potrebno hitno osigurati sav novac, odnosno svih 12,5 miliona KM.

"Ovom odlukom nalažem sljedeće. CIKBiH dobit će iznos od 12,5 miliona KM koji je inicijalno određen za izbore kao posebna alokacija, ali to ne isključuje dalja izdvajanja koja bi mogla biti potrebna za organizovanje izbora. Moje odluke pravosnažno mijenjaju odluku Vijeća ministara i dodjeljuju cijeli iznos CIK-u, a osiguravaju se i trajna sistemska rješenja za automatsko i kontinuirano finansiranje izbora", naveo je on.

Današnja odluka Schmidta je važna i zbog toga što je naložio i izmjene Zakona o finansiranju institucija BiH zbog čega finansiranje izbora više ne može biti upitno niti će neka stranka to moći blokirati neusvajanjem budžeta.

Navodi da odluke o izdvajanju novca za izbore 2022. i o rješavanju problema finansiranja ubuduće, stupaju na snagu čim budu objavljene na web stranici OHR-a.

"Nisam zadovoljan što sam morao donijeti ovu odluku. Moram reći da ovo nije dobro jer pokazuje da odgovorni nisu bili u stanju organizovati nešto što je samo po sebi proceduralna stvar", rekao je Schmidt.

Zatim je naglasio da "svako ko misli da može igrati političke igre sa osnovama demokratije mora odgovarati".

"Međunarodna zajednica će to pomno pratiti. BiH se nalazi na ključnoj tački historije u kojoj je u prilici da priđe bliže EU, ali bi za to prvo trebalo da bude u stanju sama organizovati svoje izbore", zaključak je Christiana Schmidta.