Sastao se sa Szijjartom
64

Schmidt: Bavimo se izazovima stabilnosti BiH, to uključuje i usvajanje rješenja za državnu imovinu

S. Š. U.
Foto: OHR (Foto: I. L./Klix.ba)
Foto: OHR (Foto: I. L./Klix.ba)
U zvaničnoj posjeti BiH boravi mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto koji se nakon sastanka sa bh. zvaničnima sastao i sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Na sastanku su Schmidt i Szijjarto razgovarali o aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini s naglaskom na napredak države na euroatlantskim integracijama nakon što joj je Evropska unija dodijelila kandidatski status u decembru prošle godine.

"Dodjeljivanje statusa kandidata BiH je dokaz više o opredijeljenosti EU prema BiH i očekujem da domaći akteri odgovore izazovu i iskoriste priliku koja im je data kako bi ubrzali napredak BiH na ovom putu za dobrobit građana. Upornost, posvećenost i intenzivan trud neophodni su elementi da ovo putovanje bude uspješna priča, a to je ono što međunarodna zajednica očekuje od političkih lidera BiH", kazao je Schmidt.

Istakao je da će se međunarodna zajednica s velikom pažnjom baviti izazovima koji predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti zemlje i do sada postignutim reformama.

"Ovo uključuje i usvajanje prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje državne imovine ", rekao je visoki predstavnik.

Schmidt se zahvalio na kontinuiranoj podršci Mađarske našoj zemlji, radu OHR-a i mandatu visokog predstavnika u skladu sa Dejtonom.