BiH
0

Schilling: U četvrtak se mora izabrati predsjednik skupštine HNK-a

FENA
Visoki predstavnik Christian Schwarz Schilling kazao je u srijedu u Mostaru da se u četvrtak, 7. juna mora izabrati predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) ili će se u suprotnom provesti njegova odluka o nametanju dodatnih kaznenih mjera.

Schilling je to kazao na konferenciji za novinare koja je održana nakon njegovog sastanka s predstavnicima sedam političkih stranaka u Mostaru.

Po riječima visokog predstavnika, do ponedjeljka, 11. juna predsjedniku Skupštine moraju biti dostavljena imena kandidata za predsjednika Vlade HNK-a, a do petka, 15. juna predsjednik Skupštine službeno treba objaviti ime kandidata za predsjednika Vlade o kojemu će se glasovati u Skupštini.

Schilling je kazao da jedan od današnjih zaključaka nalaže da se u petak, 22. juna županijska Skupština izjasni o kandidatu za predsjednika Vlade i o predloženoj Vladi.

"Ako i jedan od ovih datuma bude propušten odluka o nametanju kaznenih mjera odmah će biti aktivirana. Pred predstavnicima političkih stranaka je i jedna velika moralna obveza u ispunjavanju rokova koje smo naznačili, jer sam ipak obustavio odluku o povećanju kaznenih mjera za četiri političke stranke", kazao je Schilling.

Visoki predstavnik je pojasnio kako su navedeni rokovi doneseni nakon što je predstavnicima političkih stranaka naglasio kako će njegova odluka o povećanju kaznenih mjera za četiri političke stranke već sutra biti provedena, ako se ne budu poštovali zadani rokovi.

"Predstavnicima političkih stranaka sam pojasnio kako će slijedeći korak uslijediti sutra kada će se kaznene mjere za četiri političke stranke povećati za 20 posto i kako bi uskoro nakon toga trebale uslijediti nove kaznene mjere. Nakon toga predstavnici političkih stranaka su počeli objašnjavati situaciju i složili su se kako bi ja trebao posredovati kako bi se došlo do boljeg rješenja", kazao je Schilling, te je dodao kako rezultat njegovog posredovanja donosi spomenute rokove.

Na upit novinara hoće li Ured visokog predstavnika pokrenuti mjere za izmjenu Izbornog zakona kako se više ne bi donosile kaznene mjere zbog neuspostavljanja vlasti, Schilling je kazao kako problem neuspostavljanja vlasti nije bio zastupljen u svim županijama već samo u nekim i kako je on više za to da postoje kvalitetna pravila nego da se nameću kaznene mjere.

Visoki predstavnik je također istaknuo kako u slučaju da se budu ulagali amandmani za izmjenu Izbornog zakona takvi amandmani i pravila moraju biti u skladu s pravilima koja vladaju u drugim županijama.