BiH
0

Schilling: Sarajevo očigledan kandidat za domaćina sekretarijata Pakta stabilnosti

FENA
Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling istaknuo je tokom današnjeg sastanka Pakta o stabilnosti u Beogradu vodeću ulogu BiH u Paktu o stabilnosti, čiji je prvi samit održan u Sarajevu 1999. godine, saopćila je u utorak na redovnom brifingu za novinare u Sarajevu glasnogovornica OHR-a Sanela Tunović.

Visoki predstavnik je naglasio, kazala je Tunović, kako čitava jugoistočna Evropa može učiti od uspješnih napora BiH da promijeni sliku o sebi na pozitivan način. Nedavno suštinsko poboljšanje poslovnog okruženja u BiH nagnalo je službu za investicije Moody da podigne kreditni rejting BiH s kategorije B3 na kategoriju B2.

Taj i ostali uspjesi, naglasio je visoki predstavnik u Beogradu, pomažu BiH da se uspješno predstavi i time privuče onu vrstu ulaganja koja bi stvorila nova radna mjesta. On je izjavio kako ti i ostali faktori preporučju Sarajevo kao očiglednog kandidata da bude domaćin sekretarijata Pakta za stabilnost.

"Bosna i Hercegovina odavno je prestala da bude sinonim za nesređenost i sve je više model za poslijeratni oporavak. To je u skladu s našom novom realnošću. Slična transformacija u imidžu jugoistočne Evrope - od skromnog razvoja do snažnog rasta, od oklijevajuće interakcije s ostatkom svijeta do veoma samopouzdane interakcije - također će biti u skladu s novom stabilnoću regiona. U tom smislu, ja vjerujem da se Sarajevo mora smatrati snažnim kandidatom za domaćina sekretarijata Pakta za stabilnost", navela je Tunović Schillingove riječi.