BiH
0

Schilling: RS čini sve na saradnji s Haagom, a najveća obaveza je na Srbiji

FENA
Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling ocijenio je danas u Banjoj Luci da pitanje saradnje Republike Srpske sa Haškim tribunalom ide uzlaznom putanjom, ističući da je to konstatirala i glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte, bez obzira što aktuelna Vlada RS-a u svom mandatu nije isporučila nijednog optuženog za ratne zločine.

"Najveća prepreka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je sporost u sprovođenju neophodnih reformi, a ne saradnja ili nesaradnja sa Haškim tribunalom, jer vlast u RS-u čini sve što je u njihovoj moći da se optuženi nađu u Haagu", rekao je Schwarz-Schilling odgovarajući na pitanja novinara u Banjoj Luci i naglasio da je na Srbiji najveći teret i obaveza u pronalaženju i isporučivanju preostalih haških bjegunaca.

Visoki predstavnik je ovo izjavio nakon razgovora sa predsjednikom RS-a Milanom Jelićem, koji je pozvao sve političare u BiH da ne zloupotrebljavaju težak materijalni položaj građana i da više pažnje posvete ekonomiji i običnom čoveku, uz ocjenu da je to najbolji put ka iskrenom pomirenju.

Jelić je poručio da je potrebno izraziti saučešće svima koji su izgubili svoje najmilije u tragičnom sukobu koji je zadesio BiH.

Govoreći o pitanju Kosova, entitetski predsjednik je kazao da je "rješenje pitanja Kosova najbolje tražiti u okviru suverene države Srbije", te da bi "to doprinjelo stabilizaciji ne samo regiona, već čitave Evrope, jer bi suzbilo aspiracije pojedinih regiona u Evropi, koji bi u slučaju davanja nezavisnosti Kosovu, sigurno izrazili želju da krenu stopama Kosova".

Kada su u pitanju ustavne promjene, entitetski predsjednik je kazao da je potrebno afirmirati "aprilski paket", a ukoliko se to ne uspije onda treba formirati posebna tijela, koja treba da pronađu rješenja prihvatljiva za sve građane BiH.

"Ustavne promjene, reforma policije i brojna druga pitanja trebaju se rješavati što prije i na zadovoljstvo svih, kako bi BiH krupnim koracima krenula putem evroatlantskih integracija", rekao je Milan Jelić.