{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schilling: RS čini sve na saradnji s Haagom, a najveća obaveza je na Srbiji

F
2.5.2007. u 16:26
0
0
Schilling: RS čini sve na saradnji s Haagom, a najveća obaveza je na Srbiji
0
Schilling: RS čini sve na saradnji s Haagom, a najveća obaveza je na Srbiji
Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling ocijenio je danas u Banjoj Luci da pitanje saradnje Republike Srpske sa Haškim tribunalom ide uzlaznom putanjom, ističući da je to konstatirala i glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte, bez obzira što aktuelna Vlada RS-a u svom mandatu nije isporučila nijednog optuženog za ratne zločine.
"Najveća prepreka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je sporost u sprovođenju neophodnih reformi, a ne saradnja ili nesaradnja sa Haškim tribunalom, jer vlast u RS-u čini sve što je u njihovoj moći da se optuženi nađu u Haagu", rekao je Schwarz-Schilling odgovarajući na pitanja novinara u Banjoj Luci i naglasio da je na Srbiji najveći teret i obaveza u pronalaženju i isporučivanju preostalih haških bjegunaca.

Visoki predstavnik je ovo izjavio nakon razgovora sa
predsjednikom RS-a Milanom Jelićem, koji je pozvao sve političare u BiH da ne zloupotrebljavaju težak materijalni položaj građana i da više pažnje posvete ekonomiji i običnom čoveku, uz ocjenu da je to najbolji put ka iskrenom pomirenju.

Jelić je poručio da je potrebno izraziti saučešće svima koji su izgubili svoje najmilije u tragičnom sukobu koji je zadesio BiH.

Govoreći o pitanju Kosova, entitetski predsjednik je kazao da je "rješenje pitanja Kosova najbolje tražiti u okviru
suverene države Srbije", te da bi "to doprinjelo stabilizaciji ne samo regiona, već čitave Evrope, jer bi suzbilo aspiracije pojedinih regiona u Evropi, koji bi u slučaju davanja nezavisnosti Kosovu, sigurno izrazili želju da krenu stopama Kosova".

Kada su u pitanju ustavne promjene, entitetski predsjednik je kazao da je potrebno afirmirati "aprilski paket", a ukoliko se to ne uspije onda treba formirati posebna tijela, koja treba da pronađu rješenja prihvatljiva za sve građane BiH.

"Ustavne promjene, reforma policije i brojna druga pitanja trebaju se rješavati što prije i na zadovoljstvo svih, kako bi BiH krupnim koracima krenula putem evroatlantskih integracija", rekao je Milan Jelić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: