{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schilling: RS čini sve na saradnji s Haagom, a najveća obaveza je na Srbiji

F
2.5.2007. u 16:26
0
0
Schilling: RS čini sve na saradnji s Haagom, a najveća obaveza je na Srbiji
0
Schilling: RS čini sve na saradnji s Haagom, a najveća obaveza je na Srbiji
Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling ocijenio je danas u Banjoj Luci da pitanje saradnje Republike Srpske sa Haškim tribunalom ide uzlaznom putanjom, ističući da je to konstatirala i glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte, bez obzira što aktuelna Vlada RS-a u svom mandatu nije isporučila nijednog optuženog za ratne zločine.
"Najveća prepreka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je sporost u sprovođenju neophodnih reformi, a ne saradnja ili nesaradnja sa Haškim tribunalom, jer vlast u RS-u čini sve što je u njihovoj moći da se optuženi nađu u Haagu", rekao je Schwarz-Schilling odgovarajući na pitanja novinara u Banjoj Luci i naglasio da je na Srbiji najveći teret i obaveza u pronalaženju i isporučivanju preostalih haških bjegunaca.

Visoki predstavnik je ovo izjavio nakon razgovora sa
predsjednikom RS-a Milanom Jelićem, koji je pozvao sve političare u BiH da ne zloupotrebljavaju težak materijalni položaj građana i da više pažnje posvete ekonomiji i običnom čoveku, uz ocjenu da je to najbolji put ka iskrenom pomirenju.

Jelić je poručio da je potrebno izraziti saučešće svima koji su izgubili svoje najmilije u tragičnom sukobu koji je zadesio BiH.

Govoreći o pitanju Kosova, entitetski predsjednik je kazao da je "rješenje pitanja Kosova najbolje tražiti u okviru
suverene države Srbije", te da bi "to doprinjelo stabilizaciji ne samo regiona, već čitave Evrope, jer bi suzbilo aspiracije pojedinih regiona u Evropi, koji bi u slučaju davanja nezavisnosti Kosovu, sigurno izrazili želju da krenu stopama Kosova".

Kada su u pitanju ustavne promjene, entitetski predsjednik je kazao da je potrebno afirmirati "aprilski paket", a ukoliko se to ne uspije onda treba formirati posebna tijela, koja treba da pronađu rješenja prihvatljiva za sve građane BiH.

"Ustavne promjene, reforma policije i brojna druga pitanja trebaju se rješavati što prije i na zadovoljstvo svih, kako bi BiH krupnim koracima krenula putem evroatlantskih integracija", rekao je Milan Jelić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: