BiH
0

Schilling: Ova zemlja mora pokazati više dinamike i odgovornosti

FENA
Međunarodna zajednica i dalje ostaje voljan i konstruktivan partner u pomaganju BiH da krene u narednu fazu poslijeratnog oporavka i evropskih integracija, ali ova zemlja sama mora pokazati više dinamike i odgovornosti, piše visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj rubrici.

U članku koji je objavljen danas u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu, Schwarz-Schilling komentirao je odluku Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, koja je najavljena ranije tokom sedmice, o produženju mandata Ureda visokog predstavnika i bonskih ovlasti za još jednu godinu.

  • Ja sam na našem sastanku u Briselu prezentirao Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira moju procjenu da pomaci koje su domaći organi ostvarili u proteklih 12 mjeseci u pogledu obaveza koje imaju na osnovu Daytonskog sporazuma i uslova iz procesa evropskih integracija nisu bili dovoljni da bi se moglo nastaviti sa zatvaranjem OHR-a ove godine, piše visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je ocijenio da su se u protekloj godini neki lideri pokazali na visini zadatka. U tom pogledu izdvojio je one koji su predvodili pregovaračke timove za Sporazum o stabilizaciji i i pridruživanju i Sporazum o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi.

  • Ali bili smo svjedoci i situacija kada su se lideri vraćali suhoparnoj retorici 90-ih godina. A u vremenu kada su se bavili ovom retorikom nisu provodili reforme i doprinosili su malo ili nikako iskorjenjivanju kriminala i siromaštva, koji su dvostruka pošast ove zemlje i stvarna zabrinutost njenih građana, upozorio je.

Schwarz-Schilling je konstatirao da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, prilikom produženja mandata ponovo potvrdio suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a njega osobno pozvao da poduzimam mjere da osiguram da nadležni organi ove zemlje ispunjavaju njene međunarodne obaveze.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira izložio je organima BiH ključne zadatke koji se moraju završiti u narednim mjesecima.

  • Na vrhu liste nalazi se postizanje dogovora o planu implementacije restrukturiranja policije u skladu sa političkim sporazumom o reformi policije iz oktobra 2005. godine, koji je pripremio teren za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ovo pitanje više nego i jedno drugo stoji između BiH i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, piše visoki predstavnik.

Najavio je kako će se sada koncentrirati na pružanje pomoći u provođenju preostalih reformi – posebno onih koje se odnose na reformu policije – koje će pripremiti teren za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Također će pomoći pri pokretanju procesa ustavne reforme, u partnerstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama, s ciljem da se pomogne BiH da izradi onakvu ustavnu strukturu koja joj je potrebna da postane moderna i efikasna država.