{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schilling: Najavom o smanjenju plaća u pravosuđu Dodik ugrožava kapacitet RS za borbu protiv kriminala

F
11.11.2006. u 11:30
0
0
Schilling: Najavom o smanjenju plaća u pravosuđu Dodik ugrožava kapacitet RS za borbu protiv kriminala
0
Schilling: Najavom o smanjenju plaća u pravosuđu Dodik ugrožava kapacitet RS za borbu protiv kriminala
Premijer Milorad Dodik će ugroziti kapacitet Republike Srpske za borbu protiv kriminala ako ostvari svoju prijetnju o smanjenju plaća u pravosuđu u Republici Srpskoj, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling, saopćeno je iz OHR-a.
“Da je premijer Dodik ozbiljan u pogledu borbe protiv kriminala, kao što je obećao u toku predizborne kampanje, on ne bi upućivao prijetnje o smanjenju plaća u pravosuđu ”, smatra Schwarz-Schilling.

Premijer Dodik je objavio da će smanjiti plaće u pravosuđu u Republici Srpskoj za 30 procenata. Međutim, to smanjenje se ne bi odnosilo na Specijalno tužilaštvo, projekat s kojim je premijer Dodik lično povezan, čije osoblje bi imalo plaće koje bi bile i do 30 procenata veće od plaća redovnih sudija i tužilaca.

U saopćenju se navodi da premijer Dodik tvrdi da je smanjenje plaća kazna za loše rezultate, ali ostaje nejasno kako bi ova politika unaprijedila funkcioniranje pravosuđa i osigurala efikasno zadovoljenje pravde za većinu ljudi u Republici Srpskoj.

Plaće sudija i tužilaca su, u decembru 2005. godine, ujednačene na cijelom teritoriju zemlje. Ako smanji njihovu naknadu, premijer Dodik će sudije i tužioce u Republici Srpskoj dovesti u inferioran položaj u odnosu na njihove kolege u ostatku zemlje.

Ako postoji nezadovoljstvo u pogledu rada sudije ili tužioca, u tom slučaju Visoko sudsko i tužilačko vijeće ima mehanizme i ovlasti za donošenje odgovarajućih sankcija.

“Ukoliko se uzme u obzir i najava da će premijer Dodik zatražiti povlačenje Republike Srpske iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, dakle iz još jedne od ključnih reformi u oblasti vladavine prava, čini se da premijer Dodik svojim miješanjem u rad pravosuđa ugrožava vladavinu prava”, ocijenio je visoki predstavnik.

Demokratija se zasniva na podjeli ovlasti između izvršne, zakonodavne i sudske vlasti. Osnovni princip nalaže da ove tri grane vlasti poštuju ovu podjelu.

“Premijer Dodik se ovim izlaže kritici da je spreman posegnuti za metodama kontrole koje su bile uobičajene u Istočnoj Evropi prije dvadeset godina”, rekao je visoki predstavnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: