BiH
0

Schilling: Najavom o smanjenju plaća u pravosuđu Dodik ugrožava kapacitet RS za borbu protiv kriminala

FENA
Premijer Milorad Dodik će ugroziti kapacitet Republike Srpske za borbu protiv kriminala ako ostvari svoju prijetnju o smanjenju plaća u pravosuđu u Republici Srpskoj, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling, saopćeno je iz OHR-a.

“Da je premijer Dodik ozbiljan u pogledu borbe protiv kriminala, kao što je obećao u toku predizborne kampanje, on ne bi upućivao prijetnje o smanjenju plaća u pravosuđu ”, smatra Schwarz-Schilling.

Premijer Dodik je objavio da će smanjiti plaće u pravosuđu u Republici Srpskoj za 30 procenata. Međutim, to smanjenje se ne bi odnosilo na Specijalno tužilaštvo, projekat s kojim je premijer Dodik lično povezan, čije osoblje bi imalo plaće koje bi bile i do 30 procenata veće od plaća redovnih sudija i tužilaca.

U saopćenju se navodi da premijer Dodik tvrdi da je smanjenje plaća kazna za loše rezultate, ali ostaje nejasno kako bi ova politika unaprijedila funkcioniranje pravosuđa i osigurala efikasno zadovoljenje pravde za većinu ljudi u Republici Srpskoj.

Plaće sudija i tužilaca su, u decembru 2005. godine, ujednačene na cijelom teritoriju zemlje. Ako smanji njihovu naknadu, premijer Dodik će sudije i tužioce u Republici Srpskoj dovesti u inferioran položaj u odnosu na njihove kolege u ostatku zemlje.

Ako postoji nezadovoljstvo u pogledu rada sudije ili tužioca, u tom slučaju Visoko sudsko i tužilačko vijeće ima mehanizme i ovlasti za donošenje odgovarajućih sankcija.

“Ukoliko se uzme u obzir i najava da će premijer Dodik zatražiti povlačenje Republike Srpske iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, dakle iz još jedne od ključnih reformi u oblasti vladavine prava, čini se da premijer Dodik svojim miješanjem u rad pravosuđa ugrožava vladavinu prava”, ocijenio je visoki predstavnik.

Demokratija se zasniva na podjeli ovlasti između izvršne, zakonodavne i sudske vlasti. Osnovni princip nalaže da ove tri grane vlasti poštuju ovu podjelu.

“Premijer Dodik se ovim izlaže kritici da je spreman posegnuti za metodama kontrole koje su bile uobičajene u Istočnoj Evropi prije dvadeset godina”, rekao je visoki predstavnik.