{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schilling: Naglasak staviti na budućnost BiH, a ne OHR-a

F
23.2.2007. u 14:29
0
0
Schilling: Naglasak staviti na budućnost BiH, a ne OHR-a
0
Schilling: Naglasak staviti na budućnost BiH, a ne OHR-a
Budućnost OHR-a jeste bitna, ali ono što je zaista bitno jeste budućnost BiH i njenog stanovništva, napisao je visoki predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj novinskoj rubrici nekoliko dana prije no što se Vijeće za implementaciju mira sastane u Briselu da bi utvrdilo politiku međunarodne zajednice prema BiH.
"Dosta toga je napisano i rečeno o tom sastanku, a gotovo sve se ticalo budućnosti Ureda visokog predstavnika", napisao je visoki predstavnik u članku koji je danas objavljen u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.

Međutim, smatra Schwarz-Schilling, naglasak bi ustvari trebao biti na budućnosti Bosne i Hercegovine.

Perspektiva četiri miliona građana ove zemlje beskrajno je važnija nego perspektiva jedne međunarodne organizacije. A gotovo svi se slažu da veliki dio napretka koji je postignut u BiH ne bi bio moguć bez jake uloge međunarodne zajednice, navodi Schilling, naglašavajući: "Puno više napretka bilo bi postignuto da su se lideri ove zemlje fokusirali na provođenje politike koja bi se zasnivala na pragmatičnom konsenzusu, umjesto što su se upustili u međusobne borbe.

Učesnici sastanka, koji će sljedeće sedmice biti održan u Briselu, moraju odlučiti kako na najbolji mogući način navesti lidere ove zemlje da preuzmu punu i stvarnu odgovornost za funkcionalnu politiku koju će provoditi tako da građanima što prije donese dobrobit, napisao je Christian Schwarz-Schilling.

"Možda će odluka biti da je najbolji način da se to postigne promjenom međunarodnog angažmana. Međutim, jasno je da organi ove zemlje moraju prihvatiti bolji pristup demokratskim procesima", konstatirao je dalje visoki predstavnik.

"Problem vlada koje su se smjenjivale u BiH nije u tome što one nemaju ideja, nego što nemaju discipline i pragmatizma da barem neke od svojih ideja pretvore u djelotvorne politike. Pored usvajanja novog pristupa vlasti koji bi se zasnivao na konstruktivnoj politici, prioritet za prvu polovinu 2007. godine mora biti da se pokrenu procesi racionalizacije parlamentarnog sistema, vlada, i administracije, da se Ustav BiH uskladi s evropskim demokratskim normama, a izvršnim organima daju instrumenti da efikasno obavljaju svoj posao", napisao je Christian Schwarz-Schilling.

On smatra da se tome mora raditi zajedno sa združenim naporima da se ispune preostali uvjeti – restrukturiranje policije, reforma javne radio-televizije i saradnja s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju – koji će omogućiti potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom još ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: