{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schilling: Lideri BiH mogu postići kompromis ili odbaciti šansu

F
16.3.2007. u 11:37
0
0
Schilling: Lideri BiH mogu postići kompromis ili odbaciti šansu
0
Schilling: Lideri BiH mogu postići kompromis ili odbaciti šansu
Izbor s kojim se suočavaju lideri Bosne i Hercegovine je sasvim jasan - postići kompromis, provesti reformu i integrirati se u glavne evropske tokove ili odbaciti ovu jedinstvenu šansu,piše danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evrpske unije, Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj novinskoj kolumni.
Njegova kolumna objavljena je u «Dnevnom avazu», «Nezavisnim novinama» i «Večernjem listu», kako se navodi u saopćenju OHR-a, upravo na dan kada su dva najutjecajnija evropska zvaničnika, Olli Rehn, komesar za proširenje Evropske unije, i Jaap de Hoop Scheffer, generalni sekretar NATO-a, došla u posjetu Bosni i Hercegovini.

“Uvjeren sam da su do sada svi u Bosni i Hercegovini shvatili da ova zemlja ne može ostvariti daljnji napredak ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu, što su dva cilja koja velika većina građana istinski želi postići i očajnički treba, ukoliko njihovi politički lideri ne prevaziđu politiku nultog zbira i ne vrate se međusobnom konstruktivnom dijalogu koji je tokom proteklih godina donio pozitivne rezultate”, napisao je Schwarz-Schilling.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU istaknuo je da u BiH prošle godine nije bilo previše pomaka.

“Iako je na samitu NATO-a u Rigi Bosna i Hercegovina pozvana da se priključi programu «Partnerstvo za mir», te iako je tim za pregovore s EU uspješno okončao tehnički dio posla za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, proces reformi je zaustavljen prošle godine, tokom predizbornog perioda, kada su se ključni politički lideri ponovo okrenuli agresivnoj no suhoparnoj retorici iz devedesetih”, napisao je u svojoj kolumni Schwarz-Schilling.

Bosna i Hercegovina je, kako ističe, osigurala svoje članstvo u «Partnerstvu za mir», nakon uspješnog pokretanja i provođenja značajnog broja zadataka predviđenih ambicioznim programom reforme odbrane

“Ova reforma još uvijek nije okončana. Evo samo jedan primjer: još uvijek nije izvršen prenos imovine na Ministarstvo odbrane, što je potrebno uraditi da bi ovo Ministarstvo moglo obavljati svoju suštinsku obavezu - obezbjeđivati mir i sigurnost zemlje i njenih građana. Jedan od principa definiranih osnovnim dokumentima u okviru «Partnerstva za mir» je obaveza poštivanja međunarodnih sporazuma i njihovih odredbi, što podrazumijeva ostvarivanje potpune saradnje s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (Haški tribunal), piše Schwarz-Schilling.

Bosna i Hercegovina, ukoliko želi članstvo u NATO-u, kako ističe, mora ostvariti daleko veći napredak u reformi odbrane i to prvo u okviru «Partnerstva za mir» a, na koncu, i u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u, što je program prilagođen potrebama svake zemlje koji im omogućava da se pripreme za članstvo.

“U slučaju Evropske unije, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bi, vrlo jednostavno, značilo pokretanje procesa integracije”, istakao je Schwarz-Schilling.

“Svima je već poznato da se komesar Rehn nadao da će biti moguće parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Svima je također poznato da je potpisivanje Sporazuma uslovljeno restrukturiranjem policije, reformom javnog RTV sistema, reformom javne uprave i saradnjom s Haškim tribunalom.”, piše Schwarz -Schilling.

On isitče kako svaka od tih inicijativa ima za cilj da Bosnu i Hercegovinu udalji od prošlosti i uvede je u glavne evropske tokove. “

"Ukoliko budu izvršene suštinske promjene u okviru policijskih struktura, oružanih snaga, javnog RTV sistema i u drugim oblastima na način da se osigura ispunjavanje standarda EU i NATO-a, onda će građani ove zemlje moći početi da žive na sličan način kao i građani drugih zemalja evropskog kontinenta,” istakao je Schwarz-Schilling.

On je naglasio da je komesar Rehn jučer parafirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Crnom Gorom i tu činjenicu uporedio s nepostizanjem napretka u Bosni i Hercegovini.

“To pokazuje da Evropska unija ozbiljno namjerava obuhvatiti sve zemlje jugoistočne Evrope. Međutim, to takođe znači da Bosna i Hercegovina rizikuje da postane jedina zemlja u regionu koja nema zvaničan ugovorni odnos s Evropskom unijom”, naveo je Schwarz-Schilling.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je zaključio svoju kolumnu upozorenjem da “postoji opasnost da će Bosna i Hercegovina nastaviti zaostajati za svim svojim susjedima, pa čak i za zemljama s kojima se građani BiH nekad ranije nisu željeli ni porediti.”

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: