|

Schilling apelira na članove Parlamenta BiH da iskoriste sjednice za donošenje prioritetnih zakona

Schilling apelira na članove Parlamenta BiH da iskoriste sjednice za donošenje prioritetnih zakona
0
F
FENA
17.9.2006. u 11:36
0
komentara
0

dijeljenja
Schilling apelira na članove Parlamenta BiH da iskoriste sjednice za donošenje prioritetnih zakona
Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling apelira na članove Parlamentarne skupštine BiH da vanredne sjednice oba doma Parlamentarne skupštine, koje će se održati ove sedmice, iskoriste da poboljšaju svoje rezultate u pogledu usvajanja zakonske regulative i donesu zakone koji su od koristi za cijelu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, saopćeno je iz OHR-a.
U saopćenju se podsjeća da se Predstavnički dom sastaje sutra, a Dom naroda u srijedu s ciljem donošenja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, kao i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara i izmjena Poslovnika o radu Predstavničkog doma, koje se odnose na postupak provjere kandidata za ministarske pozicije.

Kako se navodi, Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima je najbliži usvajanju budući da se nalazi u drugom čitanju na oba Doma. Ovim Zakonom se regulira uvoz, proizvodnja i prodaja lijekova u BiH i uvode viši standardi sigurnosti i dostupnosti. Njime se također ukida monopol koji trenutno imaju neke firme i koji im omogućava održavanje visokih cijena.

“Usvajanjem Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima članovi Parlamentarne skupštine bi stvorili uvjete za osiguranje većeg izbora, boljeg kvaliteta i veće sigurnosti lijekova koji su dostupni na tržištu u BiH,” rekao je Schwarz-Schilling. “Ovo je zadnja prilika za članove Parlamentarne skupštine da naprave istinsku i pozitivnu promjenu u životima glasača".

U saopćenju se navodi da bi Zakon također donio koristi i samoj državi time što bi se uspostavilo jedinstveno tržište lijekova, nadzor nad njim, državno regulatorno tijelo i spriječila nelojalna konkurencija.

Zajednički kolegij Parlamentarne skupštine je obavijestio visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU da su još 6. septembra zakazali vanredne sjednice oba Doma Parlamentarne skupštine. Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU je ranije, 31. augusta, kritizirao rezultate Parlamentarne skupštine u pogledu donošenja zakonske regulative, saopćeno je iz OHR-a.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.