{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schiling: BiH mora preuzeti odgovornost

F
24.2.2007. u 20:07
0
0
Schiling: BiH mora preuzeti odgovornost
0
Schiling: BiH mora preuzeti odgovornost
Tranzicija ka odgovornosti domaćih organa potrajat će duže nego što je pretpostavljano prije godinu dana, što je posljedica kašnjenja u procesu reformi u Bosni i Hercegovini te dešavanja u široj regiji, piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling, u članku objavljenom u Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Kao rezultat toga, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU preporučit će Vijeću za provedbu mira, koje se u ponedjeljak i utorak sastaje u Briselu, da mandat Ureda visokog predstavnika produži za godinu dana.

Schwarz-Schilling je objasnio da on, bez obzira na to, i dalje ostaje opredjeljen za princip odgovornosti domaćih organa te da povratka intervencionizmu neće biti.

“Opasna je iluzija misliti da je nametanjem moguće izgraditi funkcionalnu državu, oživiti ekonomiju i učvrstiti pomirenje,” piše on. “Institucije i demokratski procesi mogu funcionirati samo ukoliko građani ove zemlje i političari vjeruju u njih.”

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU posebno je skrenuo pažnju na važnost ustavne reforme u preostalom dijelu njegovog mandata.

“Sporazum koji je postignut u Daytonu imao je za cilj da okonča rat i nije dovoljan za izgradnju demokratskih i efikasnih državnih struktura,” piše on.

“Novi ustav mora odgovarati evropskim standardima i vrijednostima, kako bi Bosni i Hercegovini omogućio put u Evropu.”

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: