BiH
0

Schengenske vize skuplje od 1. januara 2007. godine

FENA
Evropski ministri unutrašnjih poslova saglasili su se u četvrtak da od 1. januara 2007. povise cijene schengenskih viza s 35 na 60 eura, saopštila je Austrija, predsjedavajuća EU-a.

Švedska, Grčka i Mađarska glasale su protiv, ali to nije bilo dovoljno za formiranje manjinske blokade, javio je AFP.

Zbog uspostavljanja krajem 2007. godine centralne informatičke baze viza, koja će obuhvatiti biometrijske podatke, digitalne otiske i numeričke fotografije, Francuska je tražila ovo poskupljenje radi finansiranja uspostavljanja svoje konzularne mreže, najznačajnije u EU, s oko 200 mjesta.

Povećanje cijena odnosi se na vize za boravak do tri mjeseca, ali ne i za vize na duži rok, čiju cijenu određuje svaka zemlja članica. Izuzeci su predviđeni za djecu do šest godina i studente.

Zemlje koje imaju "evropske izglede", kao što su zemlje Balkana, moći će takođe imati niže cijene viza ako zaključe sporazum o prihvatanju migranata koji prolaze kroz te zemlje ka EU, kao što je urađeno s Rusijom i Ukrajinom, s kojima su pregovori u toku.

Grčka i Mađarska su glasale protiv jer su željele šira izuzeća za zemlje Balkana. Švedska je željela izuzeća za sve mlade ispod 18 godina.

Schengenski prostor obuhvata 15 zemalja (bivša Petnaestorka), kojima su se pridružile Norveška i Island, ali od kojih su se odvojile Velika Britanija i Irska.

Ovaj prostor bi se krajem 2007. trebao proširiti na deset novih zemalja članica EU-a, kao i na Švicarsku, čim bude operativan informatički schengenski sistem druge generacije (SIS II), koji povezuje različite državne kartoteke.