BiH
0

SCG: Sprema se hapšenje Mladića

FENA
Priprema se akcija hapšenja jednog od najtraženijih haaških optuženika, odbjeglog generala Ratka Mladića, koji bi se u idućih deset dana morao naći u Den Haagu, piše u utorak beogradski list "Blic" pozivajući se na neimenovane izvore.

"U Haagu je već rezervisan termin 27. februar, kada očekuju specijalnog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića. Da li će Vukčević putovati s Mladićem ili bez njega?", pita se "Blic".

Glasnogovornica glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, Florance Hartmann, potvrdila je tom beogradskog listu da je rezervisan termin dolaska posebnog beogradskog tužioca za ratne zločine, ali je odbila precizirati koja bi mogla biti njegova uloga glede uhićenja Mladića dodajući kako Vukčević dolazi i zbog nekih drugih istraga.

"Znamo da znaju gdje je Mladić i da je on nadohvat ruke vlastima u Beogradu i izvodljivo je da se on u vrlo kratkom roku nađe u Den Haagu. Pitanje je samo hoće li to vlasti u Beogradu ili ne. Ako neće, to je njihov problem i ne trebaju se čuditi što Del Ponte mora tražiti politički pritisak od EU i SAD, jer je to jedini način da se vlasti nagovore poštivati međunarodni zakon i obveze", prenosi "Blic" izjavu glasnogovornice haškog tužiteljstva.

List ističe kako je Mladiću istekao posljednji rok koji je imao na raspolaganju za predaju. Pregovori koji su s njim vođeni i koji su trebali rezultirati predajom do danas nisu urodili plodom, zbog čega su vlasti u Beogradu tražili produženje roka s 21. februara, datuma obećanog Carli del Ponte prilikom posljednjeg posjeta Beogradu, za kraj februara.