BiH
0

SCCA predstavlja projekat De/konstrukcija spomenika

Sarajevo-X
'De/konstrukcija spomenika' je projekat sarajevskog Centra za savremenu umjetnost koji će se odvijati u četiri modula u periodu od jula 2004. do januara 2006. godine, a rezultirati će 'novog' umjetničkog spomenika.

'De/konstrukcija spomenika' se bazira na potrebi sistematizacije individualnih umjetničkih pojava u novijoj umjetnosti na prostoru bivše Jugoslavije, koje, kao reference za svoj rad, koriste različite reprezentacije prošlosti, u cilju njihove demistifikacije, reinterpretacije ili reafirmacije. Baveći se spomenicima, simbolima, mitovima koji im služe kao radni materijal ili kao metafora, umjetnici se kroz svoje radove pojavljuju u ulozi kritičara nametnute selektivne percepcije i interpretacije prošlosti, na kojoj se konstituiše današnji pogled na svijet (weltanschauung).

Prvi program u sklopu dvogodišnjeg projekta SCCA pod nazivom 'De/konstrukcija spomenika' jeste seminar i serija prezentacija umjetnika pod nazivom 'Umjetnost i javni prostor' koji će se desiti u prostoru Akademije likovnih umjetnosti i Umjetničke galerije BiH u periodu od 5- 10. jula ove godine.

U ovom programu učestvuju neki od najznačajnijih umjetnika, kritičara umjetnosti i kustosa iz bivše Jugoslavije i Evrope (Njemačka).