BiH
3

SBK: Studentski dom na Palama ne smije nositi ime po Radovanu Karadžiću

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa najoštrije osuđuje izjavu Milorada Dodika da novoizgrađeni studentski dom na Palama nosi naziv po haškom optuženiku Radovanu Karadžiću.

Smatraju da izjava i inicijativa predstavlja ogledalo trenutne politike u Republici Srpskoj, budući da se radi o osobi koja je pred Sudom u Hagu optužena za najteže ratne zločne nad nesrpskim stanovništvom odnosno genocid nad Bošnjacima Srebrenice, Višegrada, Prijedora, Bratunca, Zvornika, Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini.

Navode da Radovan Karadžić predstavlja simbol genocida i fašističke politike i ideologije koja snosi odgovornost za agresiju na državu BiH, etničko čišćenje te četverogodišnju opsadu glavnog grada Sarajeva.

Podsjećaju da je Dodik u svome obraćanju istakao da novoizgrađeni dom predstavlja vizionarstvo Radovana Karadžića koji je kao predsjednik Republike Srpske provobitno inicirao izgradnju doma, međutim, navode da to predstavlja klasični udar na državu BiH i njezine građane, posebno na porodice stradalih u BiH i porodice nevino ubijene djece.

  • Studentski dom na Palama ne smije nositi ime po čovjeku koji je opužen za ratne zločine, jer predstavlja veličanje politike i čovjeka koji je kriv za genocid, silovanje, urbicid nad državom BiH i njenim građanima - stoji u saopćenju Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa poziva na hitno zaustavljanje inicijative, jer je to, smatraju, nastavak veličanja genocida i izazivanje nevinih žrtava koje poslije svega što su preživjele i preživljavaju zaslužuju mir i dostojanstvo.