|

SBK reagira na podizanje spomenika Njegošu: Promotori zla uzimaju maha

SBK reagira na podizanje spomenika Njegošu: Promotori zla uzimaju maha
11
F
FENA
30.11.2013. u 15:43
46
komentara
11

dijeljenja
SBK reagira na podizanje spomenika Njegošu: Promotori zla uzimaju maha Foto: SRNA
Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) osudio je "kontinuiranu politiku promoviranja ideologije i ideologa genocida od umjetničkih, naučnih, duhovnih i političkih krugova u manjem bosanskom entitetu, potpomognut kontroverznim ličnostima poput Emira Kusturice i Matije Bećkovića".
U saopćenju za javnost iz SBK-a istaknut je primjer skupa u Višegradu, koji je održan 28. novembra, tokom kojeg je otkriven spomenik Petru II Petroviću Njegošu.

"Spomenik je ispred Crkve svetog Lazara otkrio književnik Matija Bećković, koji je poručio da je 'Njegoš došao u grad koji je Kusturica podigao u vremenu kada su gradovi, mostovi i spomenici rušeni'. Jedino je propustio reći da su te gradove i mostove porušili upravo oni kojima su i Bećković i Kusturica, i tada i sada, bili intelektualni kišobrani. Tom prilikom, predsjednik manjeg bosanskog entiteta Milorad Dodik istakao je da spomenik predstavlja vječno svedočenje o ljubavi prema Njegošu", navodi se u saopćenju.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocida SBK-a ukazuje na činjenicu "da već izvjestan period, pod izgovorom obilježavanja 200 godina od rođenja Njegoša, koji je u svom djelu 'Gorski vijenac' opjevao genocid i zločine nad bošnjačkim stanovništvom Stare Crne Gore, traje kontinuirana akcija promoviranja svih onih koji se mogu okarakterisati kao idejni i duhovni pokrovitelji mržnje i zločina nad bošnjačkim stanovništvom".

"Ove tendencije se ne mogu više prikazivati kao incidenti već se tu očigledno radi o dobro osmišljenoj politici relativizacije istine da su se u Višegradu dogodili najmonstruozniji zločini nakon Drugog svjetskog rata, uključujući i spaljivanje živih ljudi, te legalizaciji etničkog čišćenja koje je i učinjeno u ime cara Lazara, kosovskog mita, istrage poturica. Jedino što Emir Kusturica još čeka da bi sklopio mozaik iz 'Proklete avlije' te iznova pokrenuo lažnu priču o '500-godišnjem nabijanju na kolac' jeste renoviranje stare ćuprije koje za potrebe njegovog filma, kojeg je počeo snimati, finansira TIKA, a radove izvode sinovi ratnih zločinaca koji su ubijali Bošnjake", stoji u saopćenju.

Bošnjaci, tvrde u SBK-u, više nemaju dilemu da aveti prošlosti koji su kumovali genocidu nad njima nisu poraženi, da se vraćaju u svom najstrašnijem obliku, te da shodno tome nemaju pravo da dozvole sebi da ostanu inferiorni u odnosu na ove direktne prijetnje po njihov opstanak na svojoj zemlji.

"Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocida ponovo upozorava međunarodnu javnost da promotori zla uzimaju maha te ukazujemo na odlučnost Bošnjaka da više nikada ne dozvole da budu žrtve vlastitog izbora i opredeljenja", saopćeno je iz Info službe SBK-a.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...