Sindikat obrazovanja
0

SBK: Odluka o smanjenju plaća nezakonita

SRNA
Koordinacioni odbor Sindikata obrazovanja ocijenio je da je odluka Vlade Srednjebosanskog kantona o akontativnom iznosu plate za oktobar sa umanjenjem od deset posto svim budžetskim korisnicima i akontativna isplata naknada za topli obrok za septembar i oktobar od osam KM po radnom danu nezakonita i jednostrana.

Predsjednik Koordinacionog odbora Sindikata obrazovanja Nedžad Jahić rekao je Srni da je kantonalna Vlada ovom odlukom u potpunosti prekršila odredbe važećih kolektivnih ugovora svih sindikata obrazovanja, kao i Zakona o uštedama u FBiH.

"Vlada SBK nije donijela poseban propis o uštedama za Srednjebosanski kanton, pa samim tim nije imala ni zakonsko pravo za donošenje ove odluke. Sindikati obrazovanja su ponudili Vladi konkretne prijedloge racionalizacije i ušteda u sektoru obrazovanja, o čemu se Vlada nije uopšte izjašnjavala", naglasio je Jahić.

Koordinacioni odbor Sindikata traži da Vlada ovu odluku stavi van snage, kao i da Skupština kantona na sjednici zakazanoj za ponedjeljak pokrene posebnu proceduru za zakonitost pravno neutemeljene odluke.

Sindikati obrazovanja zahtjevaju što hitnije sazivanje zajedničkog sastanka sa pregovaračkim timom kantonalne vlade kako bi bile spriječene neželjene i nesagledive posljedice, za koje bi, kako kažu, isključivi krivac bila Vlada.

Jahić je najavio da će u suprotnom, sindikati obrazovanja biti primorani da donesu odluku o aktiviranju privremeno odgođenog štrajka.