{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SBiH: Zaustaviti otuđivanje imovine bh. firmi

F
22.6.2011. u 17:31
0
4
SBiH: Zaustaviti otuđivanje imovine bh. firmi
0
SBiH: Zaustaviti otuđivanje imovine bh. firmi
Stranka za BiH (SBiH) upozorava da je od oktobra 2010. godine intenzivirano nelegalno prometovanje i otuđivanje imovine bh. firmi iz pasivnog podbilansa nastalog u procesu privatizacije.
"Ovo je posebno izraženo u susjednim zemljama, gdje čak nestaju i same evidencije te imovine", saopćeno je iz SBiH.

Stranka smatra da se na ovaj način derogira "jednaki suverenitet država“ koji se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu kao jednog od potpisnika Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i njegovog Aneksa "G" koji tretira ovu materiju.

SBiH podsjeća da uprkos činjenici da je Vijeće ministara BiH svojim zaključcima naložilo svim "subjektima koji imaju pravo aktivne legitimacije odgovornost ažuriranja aktivnosti na zaštiti stvari i prava iskazanih u pasivnoj podbilansi“, te da su prethodne vlade FBiH uspostavile pravni okvir zaštite navedene imovine u susjednim zemljama, nova Federalna vlada nije izvršila popunu rukovodstva Direkcije za upravljanje pasivnim podbilansom preduzeća i banaka Federacije BiH.

Stoga, SBiH očekuje da Vlada FBiH odmah izvrši popunu Direkcije za upravljanje pasivnim podbilansom, te naloži Federalnom pravobranilaštvu da u saradnji s državnim institucijama poduzme sve zakonom predviđene radnje kojima bi se omogućio povrat otuđene imovine iz pasivnog podbilansa.

"Isto tako, SBiH traži da Ministarstvo pavde BiH ubrza procedure na zaključivanju bilateralnih sporazuma o imovinskopravnim odnosima sa susjednim zemljama da bi se bolje zaštitila imovina iz pasivnog podbilansa", saopćeno je iz Pres-službe SBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: