BiH
0

SBiH zadovoljna usvajanjem zakona o reformi policije

FENA
Današnjim usvajanjem zakona o reformi policije u Domu naroda Parlamenta BiH otvorila se perspektiva da BiH sa Evropskom unijom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, za što je ključni uvjet predstavljalo usvajanje ovih zakona, saopćeno je iz Stranke za BiH.

"Iako su se povremeno čule tvrdnje da je Evropska unija odustala od vlastitih principa kada je u pitanju reforma policije u BiH, očito je da je Evropska unija mnogo bolje razumjela duh i principe Mostarske deklaracije nego što su ih razumjeli lokalni zagovornici izolacije BiH, te je prihvatila da izgradnja jedinstvenih policijskih struktura na nivou BiH može, i hoće, uslijediti jedino kada dođe do izgradnje jedinstvene ustavne strukture BiH", navodi se.

Poruke iz Brisela su nedvosmislene, i jasno je naglašeno da će potpisivanje Sporazuma uslijediti jedino ukoliko Parlament BiH, slijedeći principe Mostarske deklaracije, usvoji zakone kojima započinje reforma policijskih struktura u BiH.

Stranka za BiH je nesumnjivo dala veliki doprinos deblokiranju procesa reforme policije i usvajanju ovih zakona, kao i stvaranju pretpostavki za potpisivanje navedenog Sporazuma sa Evropskom unijom, što je u interesu svih građana i naroda BiH i njihove budućnosti.

"Ova politička pobjeda Stranke za BiH i svih onih koji su za evropski put BiH izaziva pojačanu propagandu političkih rivala u cilju dezinformiranja javnosti o ulozi Stranke za BiH u ovim procesima. Ipak, treba biti strpljiv i ustrajan - na kraju će se računati samo pozitivni rezultati, a oni se izražavaju sa sve više reformi, kroz evroatlantski put BiH, nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i priduruživanja sa Evropskom unijom, te kroz garancije da će u daljoj reformi policije biti ispoštovana tri evropska principa, i osigurana sve veća uloga građana u svim reformskim procesima proevropske BiH", ističu iz SBiH u svom saopćenju.