Sastanak u Butmiru
0

SBiH za suštinske, a ne za kozmetičke promjene

FENA
Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić je prihvatio sastanak koji je zakazan za petak u Butmiru, kazao je danas novinarima potpredsjednik te stranke Beriz Belkić.

„On nije komentarisao detalje jer jednostavno nije informiran o sadržaju papira o kojem će biti riječi, ali je naglasio, to je stav Stranke za BiH, da mi ni u kojem slučaju ne možemo podržati kozmetičke promjene“, istaknuo je Belkić.

Dakle, dodao je, za nas ovakva vrsta razgovora ima smisla ako će zaista doći do stvarnih promjena koje će ovu državu učiniti funkcionalnom i otkloniti niz prepreka, blokada koje u njoj postoje.

„Ako će to biti suštinske promjene, Stranka za BiH će vrlo rado u tome učestvovati jer je očito da se nešto mora konačno i uraditi“, kazao je Belkić.

Na novinarsko pitanje da li se zna koji će biti prijedlozi 'Amerikanaca i Evropljana', Belkić je odgovorio da on ne zna.

„Zaista ne znam, ali ako ćemo slijediti izjave i oficijelne stavove institucija iz kojih ljudi dolaze, mislim na američki Kongres, Senat, na Evropski parlament, trebalo bi da se u tom papiru nađu stvari koje će riješiti ovu funkcionalnost o kojoj govorim, ojačati institucije zemlje, dati joj kapacitet i pojednostaviti procedure“, kazao je Belkić.

Na pitanje da li je realno očekivati da se u narednih nekoliko mjeseci bar nešto uradi, kazao je da je moguće ako taj proces bude brz, transparentan i, kada je riječ o Stranci za BiH, ako to zaista budu suštinske promjene.

Kako je najavljeno krajem prošle sedmice, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, koji predstavlja predsjedništvo EU, i zamjenik američke državne tajnice Jim Steinberg sazvali su sastank s bh. političkim liderima za 9. oktobar, na kojem bi trebalo biti govora o ustavnim reformama, priključenju BiH Evropskoj uniji i NATO-u.