BiH
44

SBiH uputila pismo Krugu 99

FENA
Stranka za BiH ohrabrena je činjenicom da je ovonedjeljna sesija Kruga 99 bila posvećena posljednjem dokumentu predsjednika RS-a Milorada Dodika, a kojim on negira kontinuitet i državnost BiH i otvoreno poziva na njenu podjelu ili nestanak.

Iz SBiH ističu da se slažu s konstatacijom iskazanoj na sesiji, a koja taj dokument opisuje kao do sada najopasniji udarac prema državi BiH.

"Na kraju kažete da trebaju reagirati sve političke strukture i svi intelektualci koji BiH žele dobro. SBiH se po prirodi naziva, postojanja i programa odlučno i uvijek zalagala za međunarodno priznati kontinuitet, teritorijalni integritet i suverenitet BiH", navedeno je u pismu upućenom Krugu 99.

Podsjećaju da je SBiH predlagala model privatizacije na državnom, a ne na entitetskom nivou, te da su bili protiv rješenja koja slabe državu, kao što su Aprilski paket , Prudski i Banjalučki sporazum.

"Principijelno i dosljedno smo ukazivali na negativne političke poruke iz Republike Srpske i susjedstva, koje ugrožavaju mir i stabilnost u BiH i regionu. Nažalost, zbog takvih principa smo od dijela javnosti, medija i nevladinog sektora često ostali neshvaćeni i proglašavani "remetilačkim faktorom" i bili kažnjavani od međunarodne zajednice skidanjem naših kandidata sa izbornih listi ", navedeno je u pismu, saopćeno je iz Press službe SBiH.