BiH
0

SBiH: Tekst "Dogovorena podjela BiH" predstavlja "politički balon"

FENA/Sarajevo-x.com
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) reagirala je danas povodom teksta objavljenog u Dnevnom listu pod naslovom "Dogovorena podjela BiH". U tekstu se govori kako su se predstavnici pet političkih stranaka "već usaglasili oko podjele BiH na tri federalne jedinice, a da dogovor koči Stranka za BiH".

SBiH u svom saopćenju za javnost navodi da je taj tekst pun konstrukcija, nelogičnosti, a posebno insinuacija u vezi sa stajalištima ove stranke o ustavnom redizajniranju BiH.

"Tekst sve to predstavlja kao nešto što su lideri političkih stranaka i OHR već definirali kao budući izgled Bosne i Hercegovine", napominje SBiH.

"Međutim, umjesto činjenica, u tekstu je plasiran običan politički balon iz arsenala odbačenih koncepata iz kuhinje zagovornika podjele BiH, poput onih iz Karađordeva, a ovaj put u funkciji predstojećih razgovora lidera političkih stranaka o ustavnom ustrojstvu BiH", stoji u nastavku teksta.

U Dnevnom listu se navodi da izvori ovog lista govore kako se na lidera Stranke za BiH, koja ne prihvaća etničku podjelu države, Harisa Silajdžića već vrše određeni pritisci od međunarodnih krugova.

"Doznajemo da se Silajdžiću napominje da je bio jedan od aktivnih sudionika rata. A u prilog mu svakako ne ide i njegov nedavni razgovor s haaškim optuženikom, generalom Armije BiH Rasimom Delićem, kojem se usprotivio i sam Haaški tribunal. Vodstvo SBiH je više puta istaknulo kako ne želi ulaziti u srž novog ustavnog uređenja zemlje dok se ne riječi status Kosova. Tezu da SBiH želi usporiti razgovore oko ustava potvrdili su nam iz HDZ-a BiH, no istaknuli su kako treba sačekati najavljeni sastanak u Širokom Brijegu kako bi se konačno vidjelo kako će Stranka za BiH reagirati na otvaranje prvog poglavlja oko ustroja zemlje", stoji dalje u tekstu Dnevnih novina.

Stranka za BiH pak odgovara da se "svim ovim se vrši dodatni pritisak na Stranku za BiH i pokušava oslabiti njezina pozicija pred naredne pregovore te je prisiliti da prihvati ove davno potrošene političke modele koje nije ova zemlja prihvatala ni u ratu kada joj je bilo najteže".

Ova stranka u saopćenju dalje naglašava da je odlučno odbila načela federalizacije naše države prema etničkom principu i da neće učestvovati u razgovorima lidera političkih stranaka koji bi značili prihvaćanje takvog ustavnog ustrojstva zemlje. Pogotovo ne želi prihvatiti bilo kakvu političku trgovinu koja bi podrazumijevala krčmljenje zemlje na etničkoj osnovi i podjelu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz stranke za BiH.