{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SBiH osuđuje političke manipulacije sadržane u rezoluciji NSRS-a

F
25.2.2008. u 13:49
0
0
SBiH osuđuje političke manipulacije sadržane u rezoluciji NSRS-a
0
SBiH osuđuje političke manipulacije sadržane u rezoluciji NSRS-a
Stranka za BiH osuđuje političke manipulacije sadržane u određenim stavovima iz Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, a posebno stavove iskonstruirane na osnovu hipotetičke situacije da, ukoliko se nastavi s pritiskom na status RS-a unutar BiH, RS ima pravo na referendum.
Ovakvo stanovište, smatra SBiH, ne proizvodi nikakvo pravno djelovanje jer nema utemeljenja u Ustavu BiH, koji precizira da u njoj postoje dva entiteta, ali je suverenitet i teritorijalni integritet BiH u nadležnosti institucija BiH i svih građana zemlje.

SBiH podsjeća da su u multietničkoj BiH sva tri naroda konstitutivna i jednakopravna i to podjednako u oba entiteta i BiH kao cjelini što je , navodi se u saopćenju, "protivno ratnim ciljevima određenih etnopolitika da se provede etničko čišćenje i etničko razgraničenje".

-Dejtonski mirovni sporazum je zaustavio rat i provedbu takvih destruktivnih i retrogradnih političkih koncepata te uz postojeće administrativno ustrojstvo s dva entiteta osigurao da suverenitet i teritorijalna cjelovitost BiH bude u isključivoj nadležnosti institucija BiH i svih građana zemlje, stoji u saopćenju SBiH.

Stranka za BiH odbacuje sve političke manipulacije koje idu na provociranje i usložnjavanje situacije a protiv interesa svih građana i naroda BiH i njezinog uključivanja u evroatlantske integracije te poziva sve političke snage u zemlji da ubrzano rade na provedbi reformi u BiH, saopćeno je iz Pres-službe SBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: