BiH
0

SBiH očekuje dobar rezultat na lokalnim izborima

FENA
Stranka za Bosnu i Hercegovinu na narednim lokalnim izborima očekuje dobar rezultat, sličan onome s općih izbora 2006. godine, i ako dobije povjerenje birača, svoje djelovanje u naredne četiri godine temeljit će prvenstveno na stvarnom rješavanju svakodnevih potreba građana.

To je obećalo u subotu na pres-konferenciji u Sarajevu predsjedništvo ove stranke u povodu početka izborne kampanje za lokalne izbore 2008. godine.

Potpredsjednik Stranke za BiH i šef njenog izbornog štaba Safet Halilović je kazao da Stranka zastupa građanski koncept razvoja društva, a ne etnonacionalni, te da ona građanina tretira kao izvornog pripadnika lokalne zajednice, a ne kao etničku brojku.

"Pristupajući lokalnim izborima, kandidati za načelnike i vijećnike Stranke za BiH spremni su biti servis građana i raditi na zaštiti njihovih neposrednbih životnih interesa. Ali, činjenica je da ne može postojati uspješna lokalna zajednica u nefunkcionalnom sistemu, kakav je trenutno u BiH, i zato se ova stranka, kroz borbu za izmjenu Ustava zemlje u kojoj živimo i njenu integraciju u EU, bori za kvalitetnu lokalnu zajednicu", kazao je.

Stranka za BiH smatra da je sadašnja situacija u državi, kada je budžet lokalnih zajednica svega oko sedam posto, potpuno neprihvatljiva i treba je hitno mijenjati, zbog čega su, poručuje, potrebne odgovarajuće reforme.

Istaknuto je i da se SBiH zalaže za evropski model funkcionalne države i snažnih lokalnih zajednica koje su regionalno povezane, države u kojoj se svi građani osjećaju sigurno, ekonomsko i socijalno zaštićeni u sredinama u kojima žive i rade.

Potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić je poručio kako je za Stranku "jako važno da što više građana izađe na ove lokalne izbore".

"Bez obzira na stanje u kome se bh. društvo nalazi, stanje apatije i nevjere u neko bolje sutra, poručujem da postoje ljudi i političke opcije koje će biti uporne i istrajne da ovo stanje promijene. Zbog toga je jako važno da građani daju svoj glas i odluče ko će ih voditi na lokalnom nivou u sljedeće četiri godine", kazao je Belkić.

Tu tvrdnju je obrazložio riječima kako je Stranka za BiH "zbog toga veoma pažljivo pristupila izboru kandidata".

"Mislim da smo kandidirali ljude i za vijeća i za načelnike koji su prepoznatljivi i bliski ljudima u sredini za koju se kandidiraju", kazao je.

Kandidat Stranke za BiH za načelnika općine Novo Sarajevo Salahudin Zulčić obećao je provođenje utvrđene strategije Stranke za BiH.

"Općina Novo Sarajevo je apsolutna spavaonica, i to namjeravamo u narednom periodu promijeniti", kazao je on, obećavajući kako će, među ostalim, razvoj infrastrukture, sporta i kulture biti u središtu dešavanja.

Potvrdio je da će bude li izabran za načelnika općine Novo Sarajevo, često obilaziti područje općine, njene ulice i građane kako bi se osobno uvjerio u ono što se dešava na tom području, posebno u vezi s kvalitetom života građana.

Na pres-konferenciji je rečeno i da Stranka za BiH na lokalne izbore izlazi u ukupno 110 općina, a da kandidata za načelnike ima u 48 općina u oba entiteta.

"Prema istraživanjima koja je s određenim agencijama proveo izborni štab ove stranke, predviđa se znatan uspon Stranke za BiH u pogledu mandata u odnosu na lokalne izbore iz 2004. godine - čak za više od 50 posto", rečeno je.